Nezakonito otpuštanje
5

Direktorica londonske škole dobila otkaz jer je svoje dijete udarila po ruci, sada je dobila ogromnu odštetu

B. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Više od 102 hiljade funti (235 hiljada KM) dobila je direktorica osnovne škole u londonskoj četvrti Hackney kao kompenzaciju za nezakonito otpuštanje. Morala je napustiti mjesto nakon što je uhvaćena kako udara vlastito dijete po ruci.

Incident koji je doveo do njenog otkaza dogodio se u januaru 2022. i od tada se njime bavi sud. Direktorica škole, sada 46-godišnja Shelly-Ann Malabver-Goulbourne, ostala je na poslu do večeri, a s njom u uredu bili su tada trogodišnji sin i jedanaestogodišnja kći.

Majka je upozorila sina da se ne igra s bocom u kojoj je bilo sredstvo za dezinfekciju ruku. Htjela je spriječiti situaciju od ranije kada se dječak poprskao po očima.

No sin nije poslušao majčine upute te se i ovoga puta igrao s bocom. Malo ga je poprskao i po podu, što je njegova sestra odmah prijavila majci.

Prema navodima suda, majka je djetetu uzela bocu. No, dječak je okrenuo lice, nakon čega je majka htjela privući njegovu pažnju te ga je "lupnula" po nadlanici.

Učiteljica zadužena za sigurnost školaraca vidjela je sve i optužila direktoricu da je naudio djetetu. Podnijela je i kaznenu prijavu pa je slučaj postupila policija.

Učiteljica je tvrdila da je dječak plakao i da ga je ona sama morala smiriti.

"Majka je djetetu nanijela bol. Bila sam šokirana onim što se dogodilo. Smatrala sam to oblikom tjelesnog kažnjavanja”, tvrdila je učiteljica koja je prijavila slučaj tokom ispitivanja.

Iako su istražitelji u konačnici majčine postupke ocijenili "primjerenim roditeljskim ukorom", fondacija koja vodi školu smijenila je direktoricu u maju 2022. zbog "teškog nedoličnog ponašanja". Rečeno je da školski kodeks ponašanja izričito zabranjuje bilo kakvo fizičko kažnjavanje ili kontakt bilo koje vrste.

"Stoga, bilo da se radilo o tapšanju po ruci ili nečem drugom, bio je nepotreban fizički kontakt koji je predstavljao napad i stoga kršenje politike i pravnih smjernica", tvrdi fondacija.

Smijenjena direktorica žalila se sudu koji je sada odlučio da je smjena bila neopravdana.

"Imali su dovoljno dokaza da je majka samo pokušavala spriječiti da svoje dijete bude povrijeđeno. Nije bilo naznaka da je počinila fizičko kažnjavanje ili napad", naveo je sud.

Malabver-Goulbourne radila je u školi kao učiteljica od 2005. Godine 2017. promaknuta je u direktoricu.