Loša vijest
242

Dječaci zatočeni u pećini na Tajlandu preslabi da bi mogli izroniti do slobode

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Fudbalska ekipa, koja je već 13. dan zatočena u potopljenoj pećini na Tajlandu, još uvijek nije dovoljno spremna, odnosno dječaci nisu dovoljno snažni, da bi pokušali izići sa spasiocima, kazao je neimenovani pripadnik tajlandskih mornaričkih snaga nakon što su dječaci medicinski pregledani.

Novi službeni izvještaj liječnika pokazuje da dvojica dječaka, kako to javlja CNN, pate od iscrpljenosti i pothranjenosti, a strahuje se da bi ronjenje moglo dovesti do neželjenih posljedica budući da bi to predstavljalo izazov za dječake.

Svakodnevno iz pećinskih hodnika izlazi ogromna količina vode, ali su uski, vijugasti prolazi, i dalje poplavljeni, što znači da je ronjenje kroz mračnu vodu trenutno jedini način ulaska i izlaza.

Spasitelji koji ulaze u kompleks pećine na sjeveru Tajlanda moraju da se kreću u tamnim, poplavljenim tunelima, čak i po šest sati da bi stigli do tima. Potrebno je još pet sati da se vrate na ulaz.

Bivši američki mornarički specijalac Cade Courtley ocijenio je za CNN da bi ronjenje trebalo biti posljednja opcija jer bi takav pokušaj vjerojatno doveo do smrtnih slučajeva.

"Potrebno je staviti boce na njih a ne znaju ni plivati. Ima tu mnogo stvari koje bi mogle poći po zlu. Za razliku od ronjenja u okeanu gdje, kad imate problema s opremom, izronite na površinu, to se ne može dogoditi u ovi tunelima", upozorio je Courtley.

Podsjećamo, dječaci su već 13. dan zatočeni u pećini, a, kako smo već ranije javili, spasiocima najveći izazov nakon pronalaska dječaka predstavlja njihovo izvlačenje, što otežava nivo vode i naslage blata.