Želi očuvati status
118

Donald Trump zaprijetio da će državama koje odustanu od dolara uvesti carinu od 100 posto

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Donald Trump obećao je u subotu da će prelazak s američkog dolara biti preskup za države, dodajući novi stup svojoj tarifnoj platformi.

"Napustite dolar i nećete poslovati sa Sjedinjenim Američkim Državama jer ćemo staviti carinu od 100 posto na vašu robu", rekao je republikanski predsjednički kandidat na skupu u saveznoj državi Wisconsin.

Izjava slijedi nakon mjeseci rasprava između Trumpa i njegovih ekonomskih savjetnika o načinima kažnjavanja saveznika ili protivnika koji traže aktivne načine uključivanja u bilateralnu trgovinu u valutama koje nisu dolar.

Opcije su uključivale kontrolu izvoza, naknade za manipulaciju valutama i carine, rekli su ljudi upoznati s tim pitanjem ranije za Bloomberg News.

Trump, koji je dugo prihvatio protekcionističku trgovinsku politiku, rekao je da je dolar "pod velikom opsadom" osam godina. Kina, Indija, Brazil, Rusija i Južna Afrika raspravljale su o dedolarizaciji na summitu prošle godine. Nasuprot tome, Trump je rekao da želi da dolar ostane svjetska rezervna valuta, obećanje koje je obnovio na subotnjem skupu.

Iako se dominacija dolara smanjila u posljednjim desetljećima, američka valuta je i dalje činila 59 posto službenih deviznih rezervi u prvom tromjesečju 2024., s eurom na drugom mjestu s gotovo 20 posto, prema Međunarodnom monetarnom fondu.

Wisconsin je jedna od najkritičnijih swing država u utrci između Trumpa i demokratske suparnice Kamale Harris. Njih dvoje se bore za potporu glasača radničke klase u državi, nelagodne zbog ekonomske agende predsjednika Joea Bidena i privučeni Trumpovim populističkim pozivima.