Krizni scenarij
29

Interesantno rješenje u Beču: Grad producirao seriju podcasta u slučaju velikog nestanka struje

V. K.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Iako je sigurnost snabdijevanja strujom u glavnom gradu Austrije izuzetno visoka, vanredne situacije nije moguće u potpunosti isključiti.

Kako bi se izbjegla neugodna iznenađenja u hitnim slučajevima, Grad Beč, u saradnji s organizacijama za hitne intervencije i komunalnim preduzećima, redovno provodi različite krizne scenarije.

Pravovremene informacije i edukacija ključni su za pripremu stanovništva. Zbog toga je grad producirao seriju podcasta pod nazivom "Nestanak struje i prevencija".

U epizodama od po otprilike 30 minuta, energetski tehničari, krizni menadžeri i stručnjaci za civilnu zaštitu iz Austrian Power Grid (APG), energetskog preduzeća Wiener Netze i Grada Beča razgovaraju o važnim temama. Epizode s naslovima "Koliko je vjerovatan nestanak struje?", "Šta se dešava kada nestane struje?" i "Kako osigurati svoje domaćinstvo za krizne situacije?" dostupne su online, na Apple Podcasts i Spotify.

Gradske vlasti su, zahvaljujući svojim organizacijama za hitne intervencije i sigurnim javnim uslugama, veoma dobro pripremljen za krizne situacije.

"Da bismo što bolje savladali nepredvidive vanredne situacije, važno je informisati građane kako se najbolje ponašati u hitnim slučajevima. Naš moto je prevencija i informisanje", izjavio je Peter Hanke, član gradske vlade koji vodi resor za javna preduzeća.

Namjera je senzibilizirati građane za temu nestanka struje, bez stvaranja panike. Priprema, kako tvrde, nikada nije pogrešna.