Potvrdio IDF
63

Izrael objavio da su ubili prvog čovjeka Hezbollaha Hasana Nasrallaha

M. G.
IDF je danas objavio da je ubio vođu Hezbollaha Hasana Nasrallaha, nakon što je ranije objavljeno da je nakon sinoćnjeg napada na sjedište Hezbollaha u Bejrutu Nasrallah "nedostupan".

U objavi na društvenoj mreži X IDF je objavio:

"Hasan Nasrallah više neće moći terorizirati svijet", naveli su iz IDF-a.

Za skoro dvije decenije, Hasan Nasrallah, generalni sekretar Hezbollah-a, uspješno je izbjegavao javne nastupe iz straha da će biti meta atentata.

Ko je bio Hasan Nasrallah?

Hezbollah, koji dominira političkom scenom u podijeljenom Libanu, danas ima i vojsku opremljenu balističkim raketama koje predstavljaju prijetnju Tel Avivu. Ova grupa, koju podržava Iran, proširila je svoj uticaj i izvan Libana, odigravši ključnu ulogu u spašavanju sirijskog režima Bashara al-Assada tokom građanskog rata u Siriji. Nasrallah je, takođe, osnažio veze s grupama poput Hamasa u Palestini, te milicijama u Iraku i Jemenu.

Nasrallah je širom arapskog svijeta bio poznat po nadimku Abu Hadi, nazvan po svom najstarijem sinu Hadiju, koji je poginuo u borbama protiv Izraela 1997. godine, sa samo 18 godina. Iako privatni detalji o njegovom životu ostaju uglavnom nepoznati, Nasrallah je živio skromno i rijetko se pojavljivao u javnosti. Od rata sa Izraelom 2006. godine, izbjegavao je upotrebu telefona i svaku komunikaciju izvan svog uskog kruga.

Hezbollah je stekao široko priznanje nakon tog rata, koji je počeo nakon što je grupa zarobila dvojicu izraelskih vojnika. Iako je sukob trajao 34 dana, obje strane su proglasile pobjedu, a Nasrallah i Hezbollah postali su heroji arapskog svijeta. Od tada, Nasrallah je pojačao ulogu Hezbollah-a u regionalnim konfliktima, a njegova retorika o oslobađanju Jerusalema i nepriznavanju Izraela kao države još uvijek odjekuje u mnogim arapskim zemljama.

Rođen 1960. godine u Bejrutu, Nasrallah je odrastao u siromašnoj četvrti u kojoj su živjeli kršćanski Armenci, Drusi, Palestinci i Šiiti. Njegov otac je imao malu prodavnicu povrća, a Nasrallah je kratko studirao u iranskom svetom gradu Qomu. Iranska Islamska revolucija iz 1979. godine ostavila je veliki utisak na njega, postavši mu model za oslobađanje šiitske populacije od marginalizacije u muslimanskom svijetu.

Nasrallah je uspio preživjeti mnoge pokušaje atentata zahvaljujući izuzetno strogim mjerama sigurnosti. Ova predostrožnost je opravdana, s obzirom na sudbinu njegovog prethodnika, kojeg je ubila izraelska raketa. Nasrallah je do smrti vodio Hezbollah iz sjene, a njegovi rijetki intervjui i obraćanja javnosti pažljivo su kontrolisani.

Dok rat u Gazi bjesni, Hezbollah i Izrael su razmjenjivali artiljerijsku vatru, ali Nasrallah nije bio iskoristio puni potencijal Hezbollahovog vojnog arsenala. Libanci, iscrpljeni ekonomskom krizom i haosom u zemlji, ne žele novi rat. Međutim, Nasrallah je u posljednjem televizijskom obraćanju u septembru naglasio da će doći do osvete za izraelske napade na njegove borce, ali je ostao nejasan o vremenu i načinu tog odgovora.