Saslušanje u Washingtonu
135

James O'Brien u Kongresu SAD-a govorio o situaciji u BiH: Nema podrške za ono što Milorad Dodik govori

N. Ž.
James O'Brien (Foto: Screenshot)
James O'Brien (Foto: Screenshot)
U zgradi Kongresa SAD-a je sinoć održano saslušanje komiteta za strane poslove donjeg doma ovog zakonodavnog tijela, a pomoćnik američkog državnog sekretara James O'Brien govorio je o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Ispitivanje o BiHi vodila je zastupnica iz Republikanske stranke Ann Wagner, koja je i inače aktivna po pitanjima vezanim za našu zemlju.

Na samom početku izlaganja, naglasila je jednog krivca za situaciju u BiH.

"Dejtonski mirovni sporazum je konstantno pod napadima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. State Department je, opravdano, uveo sankcije Dodiku i njegovim pomagačima, a ja sam više puta pozvala na ove sankcije, kroz zakon koji je prošao kroz Kongres uz podršku obje stranke. Bez obzira na to, Dodikove opasne provokacije se nastavljaju", rekla je Wagner.

Zatim je ova političarka pitala Jamesa O'Briena koje su dalje akcije koje će se uraditi protiv ovih poteza Milorada Dodika.

O'Brien je u svom odgovoru naveo da je sretan što je bio dio stvaranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da je to jedan od najvećih uspjeha u kontekstu uspostavljanja i održavanja mira u svijetu, a onda je dalje govorio o situaciji s Dodikom i njegovim secesionističkim tendencijama.

"Prije svega, nema podrške za ono što Dodik govori, bilo da je riječ o 'razdruživanju', nezavisnosti RS-a te bilo kakvom raspadu BiH. Andrej Plenković, premijer Hrvatske, je javno rekao da se protivi tome, a nema znakova podrške ni iz Srbije. Oni znaju da njihov put prema Evropskoj uniji zavisi od poštovanja prema međunarodnim granicama u regiji, što uključuje BiH. Kada Dodik priča na ovaj način, on pokušava da "podigne" svoju bazu glasača i to ne trebamo uzeti kao znak da je nešto moguće", rekao je O'Brien.

Dalje je podsjetio na nedavne sankcije, čija je meta bio Igor Dodik i kompanije koje su povezane s njim i cjelokupnom porodicom Dodik, na šta je Wagner komentarisala da je "zahvalna" na tom potezu.

"One su namijenjene da pokažu da javni entiteti kao što je RS trebaju funkcionisati na javnim budžetima, ne na preuzimanju javnih preduzeća ili na netransparentnim posudbama nepoznatih stranih izvora. Za to su namijenjene sankcije, a pri tome radimo blisko s našim evropskim kolegama", rekao je O'Brien.

Wagner je zatim komentarisala kako EU nije uvela sankcije protiv Dodika, a O'Brien je rekao kako SAD ima na raspolaganju druga sredstva te da partneri ove zemlje u Evropi koriste druge alate.

"Mi imamo alat sankcija koji nam je uvijek dostupan, ali EU zbog činjenice da moraju imati koncenzus svih država članica ima poteškoća po ovom pitanju. Evropska unija može, kao što je to i uradila, povući svoj novac i finansiranje projekata u RS-u, te može onemogućiti pristup bilo kojim benefitima koji dolaze iz Evrope, a posebno se to odnosi na prednost zajedničkog tržišta u regiji, ako se RS ne bude ponašala u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom. Radimo zajedno s našim evropskim partnerima kako bi se to desilo", naveo je.

Za kraj svog izlaganja, O'Brien je pohvalio rad Michaela Murphyja, ambasadora SAD-a u Bosni i Hercegovini, dok je Wagner naglasila da je imala odlične razgovore s njim, kao i sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, koji se nalaze u Washingtonu.

"Mislim da je najbolji dokaz koliko je Murphy dobar ambasador činjenica da ga Dodik konstantno izdvaja i vrijeđa, svaku priliku koju ima", rekao je O'Brien uz smijeh.

Zastupnica Ann Wagner je na kraju pitala O'Briena da sastavi pisani odgovor na pitanje šta se tačno radi, kako bi se smanjio rizik konflikta u BiH, koji je u izvještaju SAD-a označen kao visok, zbog politike Milorada Dodika.