Nova faza
173

Još jedna promjena u stavu Rusije, Lavrov tvrdi da im nije cilj srušiti vlast u Ukrajini

F. H.
Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije (Foto: EPA-EFE)
Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije (Foto: EPA-EFE)
Sergej Lavrov ruski ministar vanjskih poslova je izjavio kako je započela nova faza "specijalne vojne operacije" u Ukrajini. U ponedjeljak je ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski rekao da je ruska vojska započela ofanzivu na istoku Ukrajine.

Osim ovoga Lavrov je izjavio da cilj Rusije nije da zamijeni "režim" u Ukrajini i da bi narod trebao imati pravo na slobodu izbora.

Ovaj stav je rezličit u odnosu na ranije izrečene stavove ruskih zvaničnika koji su na samom početku rata kao jedan od ključnih ciljeva navodili zamjenu "nacističkog" režima koji upravlja Ukrajinom.

"Trenutni događaji ukorijenjeni su u želji SAD-a i Zapada da vladaju svijetom. Htjeli su pokazati svijetu da ne može biti multipolarnosti nego samo unipolarnost te su u Ukrajini stvorili odskočnu dasku protiv Rusije. Upumpavali su oružje u Ukrajinu." pojasnio je Lavrov svoju verziju zašto je došlo do rata.

Lavrov je također izjavio da Rusija nikada nije razmatrala upotrebu nuklearnog oružja u Ukrajini i da se razmatra samo upotreba konvencionalnog naoružanja.

Optužio je Ukrajinu da koristi civile kao ljudske štitove te tvrdi da ruska vojska gađa samo vojnu infrastrukturu. Za zločine u Buči je rekao da su se tvrdnje o zločinima javile tri dana nakon što je ruska vojska napustila ovaj grad.