Čovjek iz sjene
44

Ko je Pavel Durov: Samozatajni vlasnik Telegrama čije je hapšenje uzburkalo strasti u Evropi

V. K.
Pavel Durov (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Pavel Durov (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Hapšenje osnivača platforme Telegram Pavela Durova izazvalo je niz reakcija u Evropi i svijetu, a odnosi između Francuske i Rusije dodatno su narušeni.

Kako je ranije naglašeno, Durov je uhapšen u subotu oko 20 sati i to odmah nakon slijetanja na aerodrom Le Bourget. Durov, koji posjeduje i francusko državljanstvo, vraćao se iz Azerbejdžana te je, kako navode francuski mediji, planirao jednu noć provesti u Parizu.

Međutim, francuski istražitelji naredili su njegovo hapšenje te su naveli kako Durov, upravljajući platformom Telegram, nije djelovao protiv aktivnosti koje su u sebi sadržavale i kriminalni sadržaj.

"Na Telegramu sadržaj nije moderiran, a Durov je odbijao da sarađuje s vlastima u kontekstu istraga. Ciljane oblasti tužilaštva su široke, u rasponu od prevara do trgovine drogom, cyber kriminala te promocije terorizma i prevara", piše Le Parisien.

Ko je zapravo Pavel Durov?

Ime Pavela Durova već dugo je zastupljeno prvenstveno u Rusiji, a razvojem online platformi za razgovor i širom Evrope. Durov je rođen u St. Peterburgu 10. oktobra 1984. godine, a 2006. godine osnovao je prvu društvenu mrežu VKontakte. U ovom poslu pomogao mu je i njegov brat Nikolaj, a VKontakte je trebao predstavljati najozbiljniji pandan Facebooku.

"Durov je imao cilj da individualne slobode stavi ispred svega. Kremlj je 2011. godine od njega tražio da blokira zajednice koje se protive ruskoj vladi te da preda podatke korisnika, naročito ukrajinskih aktivista što je on odbio", navodi se u analizi.

Zbog sve većeg pritiska, Durov je bio primoran prodati kompaniju te napustiti Rusiju 2014. godine.

"Više volim da budem slobodan nego da primam naređenja od bilo koga", rekao je u razgovoru s američkim novinarom Tuckerom Carlsonom.

Novcem od prodaje VKontaktea Pavel Durov je, zajedno s bratom, osnovao šifrovani servis za razmjenu poruka Telegram.

Nakon što je prošao kroz Berlin, London i San Francisko, Pavel Durov je 2017. godine osnovao sjedište kompanije u Dubaiju, gradu u kojem uglavnom živi i čije poslovno okruženje i neutralnost hvali.

Njegovo bogatstvo se procjenjuje na 15,5 milijardi dolara. Ipak, tokom jednog od intervjua Durov je naglasio kako ne posjeduje nijednu nekretninu, avione ili jahte.

Poručio je kako ga interesuje samo čisti novac i ulaganja u bitcoin.

"Mislim da radimo dobar posao s Telegramom. Imamo 900 miliona korisnika, a uskoro vjerovatno i milijardu", poručio je u intervjuu u aprilu.

Kada je riječ o privatnom životu, Durov je rekao kako vodi usamljenički život, uzdržavajući se od mesa i alkohola.

"U julu se pohvalio da je biološki otac više od 100 djece zahvaljujući donacijama sperme u desetak zemalja. Poručio je kako je to građanska dužnost", piše Le Parisien.

Hapšenje Durova uzburkalo je strasti u Rusiji i Evropi općenito, a bivši savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko je na mreži X objavio neke od komentara na ruskim društvenim mrežama nakon hapšenja Durova.

"Telegram je glavna informacijska mreža, komunikacijski alat i rusko sredstvo utjecaja na svijet. Telegram je messenger aplikacija broj jedan u Ukrajini. Ima 300 miliona korisnika u Indiji i vodeći je u Južnoj i Latinskoj Americi. Na taj način mogao bi se izgubiti utjecaj Rusije u svijetu", rekao je Geraščenko.