Nema rezultata
0

Lavrov tvrdi da mirovni pregovori sa Ukrajinom sporo napreduju

S. Š. U.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je na današnjem brifingu održanom sa predstavnicima kazahstanske vlasti da pregovori između Rusije i Ukrajine veoma sporo napreduju.

Lavrov je danas održao sastanak sa zamjenikom premijera Kazahstana koji je ministar vanjskih poslova te države, Mukhtarom Tleuberdijem.

"Posmatramo situaciju u Ukrajini i oko nje. Obavijestili smo saveznike o svim detaljima naše specijalne vojne operacije koja za cilj ima zaštititi stanovnike Donbasa, demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine", kazao je Lavrov.

Mirovni pregovori sa Ukrajinom počeli su već 28. februara, tvrdi ruska strana. Pregovore ispred ruske delegacije vodi savjetnik predsjednika Rusije Vladimir Medinski. Nekoliko rundi pregovora održano je u Bjelorusiji a nakon toga su oni nastavljeni putem videolinka osim sastanka koji se 29. marta održao u Istanbulu.

Prije dva dana glasnogovornik Vladimira Putina, Dmitrij Peskov kazao je kako je Moskva u Kijev poslala nacrt sporazuma sa jasnim prijedlozima o uslovima uspostavljanja mira. Glasnogovornica ruskog ministra vanjskih poslova Maria Zakharova rekla je kako je nacrt mirovnog sporazuma poslan Kijevu 15. aprila.