Citirao Putina
26

Lavrova pitali hoće li Rusija i Ukrajina razmijeniti teritorij: To je tako jednostavno i naivno

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rusija ne razmatra mogućnost razmjene svog teritorija nakon napada na Kursku oblast, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Vrlo je teško reći koji cilj i namjeru su oni imali. Ali politički analitičari sada to razmatraju. Čak je i Zelenski, koji ponekad ima freudovske iskliznuća, izjavio da će im to trebati za buduće razmjene. Zato uzimaju zarobljenike i žele zauzeti kvadratne kilometre. To je tako jednostavno i naivno. Mi o svom teritoriju ne razgovaramo ni s kim. Ne pregovaramo o našem teritoriju," izjavio je Lavrov komentarišući napad Ukrajine na Kursku oblast.

Lavrov je citirao ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je prije godinu i po dana rekao da Rusija "nije protiv pregovora, ali oni koji su protiv toga trebaju shvatiti da što više odlažu, to će biti teže postići dogovor."

"U Istanbulu, manje od mjesec dana nakon početka naše specijalne vojne operacije, u poređenju s onim što sada vidimo, bilo je vrlo lako postići dogovor. Oni to nisu željeli," istaknuo je ministar.

"Što se tiče svega ostalog, predsjednik je 14. juna, govoreći u Ministarstvu vanjskih poslova Rusije, izjavio da smo spremni riješiti situaciju na osnovu stvarnosti. Stvarnosti na terenu, stvarnosti ruskog Ustava, koji jasno navodi da sada imamo četiri nova konstitutivna dijela federacije, uz Krim. Naravno, uz sve ovo, nema govora o tome da Ukrajina uđe u NATO," naglasio je Lavrov.

Ministar je također izjavio da Rusija trenutno ne traži nikakve pregovore.

"Ruski predsjednik je više puta rekao da oni koji daju izjave sugerirajući da Rusija odbija pregovore, dok je Ukrajina spremna za njih – već je mnogo puta rekao – da barem kažete tom Zelenskom, kada je u stanju pribranosti, ako se takve situacije dogode bilo kojeg dana u sedmici, da poništi svoj dekret koji zabranjuje pregovore," zaključio je Lavrov.