Nisu rijedak slučaj
27

Lažne dojave o bombama u avionima indijskih kompanija, podignuti borbeni avioni

D. B.
Najmanje deset aviona indijskih aviokompanija dobilo je lažne dojave o bombama u posljednjih 48 sati, što je dovelo do dugih odgađanja letova i preusmjeravanja, javlja BBC.

U utorak su singapurske zračne snage podigle dva borbena aviona kako bi ispratili avion dalje od naseljenih područja nakon što je stigla dojava o bombi. Nekoliko sati prije toga je avion kompanije Air India Express, koji je letio iz Delhija prema Chicagu, morao sletjeti na kanadski aerodrom iz predostrožnosti.

Lažne prijetnje bombom upućene aviokompanijama nisu rijetkost u Indiji, ali još uvijek nije poznato šta je uzrok velikog broja dojava u ponedjeljak. Pored kompanije Air India, prijetnje su dobile i kompanije IndiGo, SpiceJet i Akasa Air.

U ponedjeljak su tri aviona nakon polijetanja iz Mumbaija preusmjerena ili zadržana nakon što su se na društvenoj mreži X pojavile prijetnje bombom. Policija je kasnije uhapsila tinejdžera povezanog s ovim slučajem.

U utorak je stigla dojava o bombi za sedam aviona, a screenshoti postova na društvenoj mreži X pokazuju da je korisnik označio aviokompaniju i lokalnu policiju te da je naveo i broj leta,

Air India je saopćila da sarađuje s vlastima kako bi se identifikovale i pronašle osobe koje stoje iza prijetnji, a kompanija razmišlja i o tužbi u svrhu odštete.

Svaki indijski aerodrom ima komitet koji procjenjuje ozbiljnost prijetnji, nakon čega djeluje. Prijetnja može uključivati akciju deminera, pasa, medicinskih ekipa, policije i ljekara. Putnici se evakuišu, iz aviona se vadi sav prtljag, a nakon toga slijedi nova detaljna sigurnosna provjera. Inženjeri i sigurnosni timovi provjeravaju avion prije leta.

Kašnjenja koštaju kompanije hiljade dolara.

Prilikom letova u druge zemlje, moguća je intervencija međunarodnih agencija. Singapurski borbeni avioni su ispratili avion koji je u konačnici sigurno sletio na aerodrom Changi. Ovaj avion je letio iz Manduraija u Indiji prema Singapuru.