Nedostupna i porodici
52

Nakon hapšenja vlasnika Telegrama, gubi se trag njegovoj saputnici: Je li ga razotkrila objavama?

B. H.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Direktor Telegrama Pavel Durov uhapšen je u subotu u zračnoj luci u Francuskoj. Od tada nema nikakvih informacija o djevojci koja je, kako otkrivaju njezine fotografije na društvenim mrežama, putovala s 39-godišnjakom.

Dok su detalji optužbe protiv Durova još nejasni, Moskva tvrdi da iza hapšenja stoji Washington koji želi preuzeti kontrolu nad aplikacijom koja je jedna od glavnih platformi za komunikaciju o ratu u Ukrajini s obje strane fronte.

Prošle sedmice 24-godišnja Juli Vavilova je na društvenim mrežama podijelila nekoliko fotografija sa svojih putovanja, među kojima i iz Azerbejdžana, gdje je navodno otputovala u društvu milijardera Durova.

Promatrači sada nagađaju je li Vavilova možda odala informacije o kretanju ruskog mogula dijeljenjem fotografija.

"Teško je reći jesu li njezine objave imale izravan utjecaj na hapšenje, ali ako ste pratili Vavilovu na društvenim mrežama, lako ste mogli pratiti Durovljevo kretanje", rekao je za The New York Post Baptiste Robert, istraživač razmjene podataka.

Porodica Vavilove izjavila je za agenciju France press da s njom nisu mogli stupiti u kontakt od hapšenja Durova.

Službeno nije poznato jesu li 24-godišnja žena i 39-godišnji muškarac par, no Vavilova je redovno objavljivala fotografije i videa sa svog putovanja po Bliskom istoku, gdje je u istom razdoblju putovao i Durov.

Na internetu se pojavilo nekoliko objava koje kombiniraju objave navedenog dvojca. Odvojeno su podijelili trenutke iz istog automobila, streljane. Vavilova je podijelila pogled iz hotela u kojem su odsjeli u Bakuu. Par također ima podudarne objave iz Uzbekistana i Kazahstana.

Ne zna se kada su se i kako upoznali, ali oboje žive u Dubaiju, gdje je Durov pobjegao iz Rusije 2014. godine kada je odbio Kremlju predati šifrirane podatke Telegrama.

Nije poznato za šta je tačno optužen

Durov je uhapšen na aerodromu Le Bourget u blizini Pariza, gdje je doletio svojim privatnim avionom. Nije se skrivao od organa gonjenja niti je bio u bijegu, jer je imao dvojno državljanstvo, što mu je omogućilo da redovito putuje i u Evropu.

Francuzi su navodno izdali nalog za hapšenje jer nisu poduzeli dovoljne mjere za suzbijanje kriminalnih aktivnosti na platformi, što je dovelo do toga da se koristi za pranje novca, trgovinu drogom i dijeljenje pedofilskog sadržaja. Tačne optužbe protiv Durova i danas su nejasne.

Njegovo hapšenje, međutim, pokrenulo je mnoga pitanja o tome zašto je Durov uopće priveden i je li bio meta samo zato što nije želio predati ključeve šifrirane aplikacije vladama.

Ostaje nepoznata i veza između Durova i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Telegram je bio blokiran u Rusiji dvije godine, a nakon što je blokada ukinuta, postao je glavna platforma za komunikaciju obje zaraćene strane u Ukrajini te za ratne informacijske i propagandne kanale diljem svijeta, gdje aplikacija ima gotovo milijardu korisnika.

Ovaj račun je i predmet najviše kritika, jer je nekoliko vlada širom svijeta kritiziralo Telegram, rekavši da aplikacija, osiguravajući privatnost korisnika i diskretnu komunikaciju, podržava organizirani kriminal i djelovanje raznih boraca.

Rusija: SAD stoji iza hapšenja

Prema Forbesu, Durov je "težak" više od 15 milijardi dolara. Također je više puta naglasio da je Telegram neutralna aplikacija te da je pobjegao iz Rusije jer nije želio prihvatiti naredbe Moskve.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji i sam koristi Telegram, odgovorio je rekavši da hapšenje nije politička odluka te da pravosudni sistem mora samostalno provoditi zakon.

Kako javljaju mediji, šef Telegrama mogao bi ostati u policijskom pritvoru do srijede nakon što mu je u ponedjeljak produljen pritvor za najviše 48 sati.

Vjačeslav Volodin, predsjedavajući Dume Ruske Federacije, rekao je za Reuters da Sjedinjene Američke Države pokušavaju ostvariti kontrolu nad Telegramom preko Francuske.

"Optužbe su vrlo ozbiljne i ne zahtijevaju ništa manje ozbiljne dokaze. Inače bi ovo bio direktan pokušaj ograničavanja slobode komunikacije i, moglo bi se čak reći, izravno zastrašivanje vlasnika velike kompanije", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

U isto vriejeme je ustvrdio da je Rusija spremna pružiti Durovu pravnu pomoć, ali situaciju komplikuje činjenica da 39-godišnjak, rođen u Rusiji, ima i francusko državljanstvo.