Ogromni izdaci
55

Procenti iz doba SSSR-a: Sljedeće godine 40 posto ruskog budžeta otići će u rat

B. H.
Foto: Rusko ministarstvo odbrane
Foto: Rusko ministarstvo odbrane
Sljedeće godine Rusija planira izdvojiti otprilike 40 posto budžeta za troškove vezane uz rat, izračunao je ruski istraživački portal Vazhnye istorii.

Prema njegovim riječima, to proizlazi iz nacrta budžeta objavljenog na web stranici donjeg doma ruskog parlamenta. Istaknuo je da će zbog tako visokih izdataka za rat, ukratko, neminovno doći na red drugi sektori.

Sudeći prema objavljenom prijedlogu, autori budžeta za iduću godinu očekuju prihode od 35 biliona rubalja (336 milijardi eura) i rashode u iznosu od 36,6 biliona rubalja. Istovremeno, na vojsku bi trebalo otići 10,8 biliona rubalja, čemu se dodaju tajni izdaci ostalih ministarstava u iznosu od 3,9 biliona rubalja.

Prema istraživačkom portalu, tajni troškovi služit će i za finansiranje rata. Ukupno, prema njegovim izračunima, Rusija za rat planira izdvojiti 14,7 biliona rubalja.

"Budžet je preorijentiran na rat. To će platiti ljudi i ekonomija", komentirao je portal ove planove.

Ruska odbrambena potrošnja iduće će godine biti rekordna od vremena Sovjetskog Saveza. To se temeljilo na iznosu od 10,8 triliona rubalja izdvojenih u nacrtu budžeta za "odbranu".

No, navodi portal, ratna potrošnja će i ove godine doseći više od 40 posto budžeta, opet kada se uzme u obzir tajna potrošnja.

Predsjednički izbori zakazani su za 2024., pa je u budžetu trebalo pronaći novac i za socijalnu politiku, napominje istraživački portal. Primjerice, očekuje se podizanje penzija za 7,5 posto. Državni službenici proći će ipak bez godišnjeg povećanja plaća.