Poraz desnice
25

"Razočarenje u Moskvi i olakšanje u Kijevu": Reakcije na iznenađujuće rezultate izbora u Francuskoj

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Poljski premijer Donald Tusk nazvao je rezultate drugog kruga francuskih parlamentarnih izbora "razočaranjem za Moskvu" i "olakšanjem za Kijev". Njemački socijaldemokrati, tvrde da je "najgore izbjegnuto".

“Entuzijazam u Parizu, razočarenje u Moskvi i olakšanje u Kijevu. To je dovoljno za zadovoljstvo u Varšavi", komentarisao je Tusk izborni rezultat u objavi na mreži X.

U italijanskim lijevim strankama vladao je entuzijazam. "Desnica može biti poražena. Ujedinjena ljevica slavi izvanredan rezultat", komentarisala je Elly Schlein, predsjednica itialijanskih socijaldemokrata (PD - Partito Democratico), rezultat francuskih izbora.

"Velika izlaznost francuskog naroda nagrađuje one koji nikada nisu sumnjali u mir, odbranu socijalnih prava i zaštitu najugroženijih", komentirao je bivši italijanski premijer Giuseppe Conte.

"Novi narodni front pobjeđuje i spašava Francusku Republiku od napada ekstremne desnice", istakao je Nicola Fratoianni, lider ljevičarske stranke Sinistra Italia (Italijanska ljevica). Prema njegovim riječima, izborni rezultat je "jasan znak nade" za Italiju.

Predstavnik njemačkih demokršćana (CDU) i njihov bivši predsjednik Armin Laschet vidi izbore u Francuskoj kao priliku za proeuropsku većinu u Nacionalnoj skupštini. "Nisu pobijedili ni desničarski ekstremisti oko (Le Pen), ni antisemitski i antinjemački radikali oko (Jean-Luca) Mélenchona. Postoji šansa za demokratsku i proeuropsku većinu", rekao je Laschet.

"Najgore je prošlo, RN ne može formirati većinu u vladi", rekao je Nils Schmid, glasnogovornik socijaldemokrata za vanjsku politiku u Bundestagu. No, budući da niko nema većinu, formiranje vlade će, prema njegovim riječima, biti teško, a francuske "demokratske stranke" morat će pokazati fleksibilnost i sposobnost kompromisa.

Na francuskim izborima najuspješniji lijevi blok bila je Nova narodna fronta koja bi trebala osvojiti između 175 i 205 mjesta. Centristička vlada predsjednika Emmanuela Macrona okuplja Zajedno, koja bi mogla zauzeti između 150 i 175 mjesta. Nacionalni skup, koji je jasno pobijedio u prvom krugu, prema procjenama je završio treći i osvojit će oko 115 do 150 mjesta. Nijedna stranka tako nije osvojila potrebnu većinu od 289 mjesta.