Nije više trg Evrope
0

Rusi se odriču evropskog identiteta? Poznati moskovski trg dobio drugo ime

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Moskovske gradske vlasti odlučile su promijeniti naziv Evropskog trga, glavnog trga u središtu grada koji se nalazi u blizini željezničke stanice Kijevski i pored velikog trgovačkog centra istog imena.

Područje koje se nalazi između željezničkog terminala i rijeke Moskve sada će biti poznato kao Trg Eurasia, prema dekretu gradske vlade objavljenom u srijedu.

Dokument, koji je potpisao gradonačelnik Sergej Sobjanin, ne daje službeno objašnjenje za promjenu imena. Njime se poništavaju sve dosadašnje odluke gradskih vlasti vezane uz stari naziv. Gradske vlasti nisu komentarisale razvoj događaja.

Izgrađen 2002., trg je isprva bio dio zajedničkog rusko-belgijskog projekta čiji je cilj bio simboliziranje jedinstva kontinenta, navode ruski mediji. Trg ima fontanu u središtu ukrašenu "Otmicom Evrope", apstraktnom skulpturom belgijskog umjetnika Oliviera Strebellea.

Poznato je da se na trgu nalazilo 48 jarbola sa zastavama na kojima su bile boje svake europske nacionalne države, no oni su uklonjeni 2023. usred sukoba između Moskve i Kijeva. Gradske vlasti tada nisu službeno komentirale njihovo uklanjanje.

Ovo nije prvi put da mjesta nazvana po Evropi u Rusiji posljednjih godina dobivaju nova imena. Godine 2022. Trg Vijeća Evrope u Saratovu preimenovan je u Trg heroja Donbasa. Kasnije iste godine, grad Perm promijenio je ime Trga Europe u Trg tri stoljeća.