Ratni zločini
199

Stručnjaci UN-a upozorili da su izraelski napadi na Gazu kolektivno kažnjavanje

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Grupa nezavisnih stručnjaka Ujedinjenih nacija osudila je u četvrtak nasilje nad civilima u Izraelu i osudila kolektivno kažnjavanje u odmazdi protiv Gaze.

Osuđujući užasne zločine koje je počinio Hamas, grupa je rekla da je Izrael pribjegao neselektivnim vojnim napadima na već iscrpljeni palestinski narod u Gazi.

"Živjeli su pod protuzakonitom blokadom 16 godina i već su prošli kroz pet velikih brutalnih ratova, za koje nije odgovarano. Ovo je jednako kolektivnom kažnjavanju. Nema opravdanja za nasilje koje je neselektivno usmjereno na nedužne civile, bilo od strane Hamasa ili izraelskih snaga. To je apsolutno zabranjeno prema međunarodnom pravu i predstavlja ratni zločin", navodi se u saopćenju skupine, koja uključuje nekoliko posebnih izvjestitelja UN-a.

Grupa je rekla da uzimanje talaca u kontekstu neprijateljstava također predstavlja ratni zločin.

"Civili koje je Hamas zauzeo moraju odmah biti pušteni, dok se ne otkrije njihova sudbina i gdje se nalaze", rekli su stručnjaci.

Broj poginulih u Izraelu od subote je porastao na više od 1300 ljudi. Od čega su veliki broj bili civili koje je Hamas ubio iz vatrenog oružja u njihovim domovima, na ulicama ili na plesnoj zabavi. Destine i izraelskih i stranih talaca odvedeni u u Gazu.

Izrael je u četvrtak rekao da neće biti humanitarnog prekida njegove opsade Pojasa Gaze dok svi njegovi taoci ne budu oslobođeni.