Prvostepena presuda
38

Turski sud osudio splitskog kapetana Marka Bekavca na 30 godina zatvora

B. R.
Marko Bekavac, splitski kapetan (Foto: Pixsell/Ivo Cagalj)
Marko Bekavac, splitski kapetan (Foto: Pixsell/Ivo Cagalj)
Splitski kapetan Marko Bekavac (62) je prvostepenom presudom turskog suda osuđen na 30 godina zatvora, nakon što je prošle godine na njegovom brodu Phoenician M u turskoj luci Eregli pronađen kokain.
Bekavac je u istražnom zatvoru u Ankari od oktobra prošle godine, kada je policija na brodu, koji je iz Kolumbije prevozio ugalj, a plovio pod panamskom zastavom, pronašla 137 kilograma kokaina.

Tom prilikom je uhapšeno 10 pomoraca - šest iz Filipina te po jedan iz Finske, Poljske i Rusije te Bekavac kojeg nadležni u Turskoj smatraju odgovornim po zapovjednoj odgovornosti. Osim njega, krivim je proglašen i prvi časnik palube dok su ostali optuženi oslobođeni krivnje.

Izricanju prvostepene presude su prisustvovali supruga kapetana Katja Bekavac, njegov brat Jozo Bekavac i predsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvana.

Melvana je za Index.hr izjavio da je atmosfera na suđenju bila "jeziva" i da su svi šokirani presudom. Suđenje je počelo sredinom juna ove godine i svi optuženi pomorci su se izjasnili da nisu krivi.