Analiza Axiosa
0

Vanjska politika Donalda Trumpa opisana u jednoj rečenici: "Poštuju me jer znaju da sam je*eno lud"

N. Ž.
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Vanjska politika kandidata za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa može se opisati u jednoj rečenici: "Poštuju me jer znaju da sam je*eno lud", piše u svojoj analizi američki Axios.

Ovo je citat Donalda Trumpa koji je bio dio njegovog intervjua za Wall Street Journal. To je rekao kada je govorio o svom odnosu s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Axios dalje piše kako je Trump obećao mnogo u kontekstu vanjske politike, a ključne stvari su rješavanje ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku, te uvođenje tarifa na kineske proizvode.

U istom intervjuu za WSJ, Trump je za ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao da mu je prijetio "direktnim udarom na Moskvu" ako se odluči na napad na Ukrajinu.

Trumpovi saradnici, poput bivšeg savjetnika za nacionalnu politiku Roberta O'Briena, često su njegovu nepredvidljivost, koju je Axios u svojoj analizi sumirao u jednom citatu, isticali kao dobru stvar u vanjskoj politici.

O'Brien je tako rekao da je Putin mogao napasti Ukrajinu jer bi aktuelni predsjednik SAD-a Joe Biden odbio stavljati američke trupe na teren, već da bi samo uveo sankcije Rusiji.

Također, povezao je Trumpovu taktiku s "luđačkom teorijom" (madman theory, engl.) koju je popularizirao Richard Nixon tokom Hladnog rata.

Prema ovoj teoriji, kako je zamislio Nixon, lideri komunističkih zemalja su trebali njega vidjeti kao iracionalnog i "lakog na obaraču", zbog čega ne bi ulazili u potencijalne konflikte. Trumpovi saradnici kažu da je to bila njegova taktika tokom prvog mandata u Bijeloj kući.

Trump je tvrdio da su njegova upozorenja da možda neće braniti saveznike iz NATO-a dovela do povećanja vojnog budžeta, te da su njegove prijetnje "vatrom i gnjevom" prema Sjevernoj Koreji dovele Kim Jong-una do nuklearnih pregovora.

Neki Trumpovi saveznici čak su nagovijestili da njegova omiljena politika - univerzalne tarife - možda zapravo neće biti sprovedena, te da će prijetnje biti dovoljne kako bi se promijenio stav vlasti u Kini.