Izraelska ofanziva
0

Više od 60 tijela Palestinaca izvučeno iz ruševina u kvartu Shujaiya u Gazi

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Više od 60 tijela izvučeno je iz ruševina u kvartu Shujaiya u istočnom dijelu Gaze nakon dugotrajne izraelske kopnene ofanzive, javila je u službena palestinska novinska agencija WAFA.

Izraelski zračni napadi i kopnene operacije uništile su više od 85 posto stambenih zgrada u Shujaiyi, čineći taj kvart nemogućim za život, javila je WAFA.

"Kompletne stambene zgrade sravnjene su sa zemljom, ulice izbrisane, a ključna infrastruktura napadnuta je u kompletnom kvartu", navodi se u agencijskoj vijesti.

U međuvremenu, izraelske snage nastavile su upad u kvart Tel al-Hawa i nekoliko drugih u gradu Gazi. 

Izraelska vojska (IDF) objavila je u srijedu da je "izvršila svoju misiju" u kvartu Shujaiya, koja je trajala otprilike dvije sedmice.

Posljednjeg dana operacija, izraelski vojnici uništili su nekoliko podzemnih tunela i pronašli oružje, prenosne kompjutere ii komunikacijsku opremu unutar tunela, navodi se u saopćenju.

IDF je saopćio da je izveo operacije na temelju obavještajnih izvještaja koji ukazuju na prisutnost "terorista i terorističke infrastrukture" u tom kvartu, dodajući da je poduzeo nekoliko koraka prije napada kako bi "umanjio štete među civilima".

Tokom posljednjih 24 sata izraelska vojska ubila je 50 osoba i ranila 54 širom enklave, čime je ukupan broj ubijenih porastao na 38.345, a ranjenih na 88.295 od izbijanja palestinsko-izraelskog sukoba početkom oktobra 2023., saopćile u četvrtak zdravstvene službe sa sjedištem u Gazi, prenosi Xinhua.