Kolektivni ugovori
169

Vlada ZDK pred potpisivanjem "najkvalitetnijeg rješenja za prosvjetare"?

E. M.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Nova školska godina u Zeničko-dobojskom kantonu za prosvjetne radnike trebala bi donijeti i novi kolektivni ugovor. Na sve veći broj upita o kolektivnom ugovoru i procesu donošenja istog razgovarali smo s predsjednikom sindikata obrazovanja FBiH Selvedinom Šatorovićem.

Na početku razgovora Šatorović je kazao da su u posljednje vrijeme intenzivirani kontakti i razgovori sa predstavnicima Vlade ZDK te da se konstantno vrše izračuni i prave finansijske projekcije za potpisivanje i implementaciju novih Kolektivnih ugovora za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja ZDK.

"Zaista je kompletna Vlada opredjeljenja da su prosvjetni radnici veoma važan segment našeg društva i da u cilju jačanja odgojno-obrazovne komponente pruže se maksimalni uslovi za poboljšanje ekonomsko-socijalnog položaja prosvjetnih radnika na ovom kantonu. Potpuno drugačije ozračje vlada u odnosu na diskriminirajuci odnos koji je prema prosvjetarima imao dio Vlade ZDK koja je bila na vlasti u 2023.godini", kazao je Šatorović.

Pojasnio je da je u novim Kolektivnim ugovorima predviđena odlična rješenja po pitanju razredništva i rada sa većim brojem učenika te je dodao da su to najkvalitetnija rješenja na prostoru naše zemlje.

"Naravno konačnu riječ, kao i uvijek do sada, dat će prosvjetni radnici koji su članovi sindikata i oni će aminovati ili osporiti predviđena rješenja. Moje lično mišljenje jeste da ćemo se na kraju procesa veoma zadovoljni zahvaliti Vladi ZDK na korektnom odnosu u procesu donošenja novih Kolektivnih ugovora i da će to biti sasvim sigurno najbolji potpisani Kolektivni ugovor do sada. Moramo istaći da veoma mudro, za razliku od njihovih kolega iz HNK gdje je ovih dana najavljen štrajk prosvjetnih radnika, vlasti u ZDK uvažavaju socijalne partnere i gaje kvalitetan socijalni dijalog na bazi međusobnog uvažavanja i povjerenja", zaključio je Šatorović.