Planovi se mijenjaju
21

Audi očekuje dužu tranziciju na električne automobile, povećava ponudu plug-in hibrida

D. B.
Audijeva električna revolucija se ne odvija prema planu te kompanija planira "penzionisati" Q8 e-tron ranije od očekivanog usljed pada potražnje. Uzimajući to u obzir, uopće nije iznenađenje što njemačka kompanija sada stavlja veći naglasak na plug-in hibride.

Prema magazinu Autocar, direktor Audija Gernot Dollner je nedavno rekao da Volkswagen Grupa vidi plug-in hibride kao most prema električnoj budućnosti te vjeruje da će ova tranzicija trajati duže nego su u kompaniji prvobitno mislili. Zbog toga Audi namjerava ponuditi još plug-in hibrida u budućnosti.

Iako kompanija i dalje "cilja" potpuno električnu ponudu do 2033. godine, alternativni pogoni će se dotad zadržati. Kako bi tranzicija bila lakša, Audi je navodno razvio novu porodicu motora s unutrašnjim sagorijevanjem namijenjenu budućim plug-in hibridima. Detalja je malo, no Autocar navodi da će ovi nadolazeći modeli imati veće baterije, koje će im omogućiti da pređu do 100 kilometara koristeći samo električnu energiju.

Dollner vjeruje u ovaj promijenjeni plan te očekuje da će sljedeće desetljeće biti "faza transformacije s tri relevantna pogona". Ovi pogoni uključuju SUS motore, plug-in hibridne i potpuno električne pogone.

Uprkos tome, čini se da Audi i dalje planira lansirati svoj posljednji novi automobil sa SUS motorom 2026. godine, koji će se zadržati do električne ere.

Naravno, planovi su podložni promjenama, a brojni proizvođači mijenjaju svoje ambicije kada je riječ o električnoj ponudi zbog sporijeg usvajanja od očekivanog.