Kineski gigant
0

Chery će otvoriti dvije fabrike u Evropi do 2030.

A. M.
Foto: Chery Bosna i Hercegovina
Foto: Chery Bosna i Hercegovina
Prema posljednjim informacijama, kineski proizvođač automobila, Chery planira otvaranje dvije tvornice u Evropi. One bi mogle biti operativne do kraja ove decenije.

Stari kontinent je sve privlačniji kineskim proizvođačima automobila. Oni ne samo da žele da prodaju svoje automobile ovdje, Kinezi čak žele da otvore fabrike. Tako kineski automobili postaju konkurentniji na tržištu, a ujedno imaju pokriće za iskorištavanje državnih poticaja, jer time eliminišu status uvoznih vozila. Na primjer, BYD je nedavno najavio da će otvoriti fabriku u Mađarskoj s godišnjim kapacitetom od 200.000 automobila.

Očigledno, još uvijek ima onih koji žele proizvoditi u Evropi. Kinezi iz Cheryja će, prema posljednjim informacijama, graditi dvije tvornice u Evropi, od čega jednu u Velikoj Britaniji. Fabrika u Britaniji će ujedno proizvoditi automobile za zemlje s volanom na desnoj strani. Taj plan, za sada, obuhvata Veliku Britaniju (uključujući Sjevernu Irsku), Južnu Afriku, Australiju i Novi Zeland. Tvornička postrojenja bi trebala biti u funkciji do kraja ove decenije.

Čak i ako su neki proizvođači zatvorili svoje fabrike u Velikoj Britaniji nakon Brexita, na primjer Honda, Kinezi iz Chery-a se toga ne boje. To je i dalje ogromno tržište na kojem se godišnje proda skoro dva miliona novih automobila, tvrde predstavnici kompanije. Što se tiče cijena Chery modela koji će se prodavati u Evropi, šef kineske kompanije Victor Zhang tvrdi da će oni biti konkurentni u odnosu na rivale, pogotovo kad otvore tvornice. Chery je u 2023. prodao skoro 1,9 miliona vozila globalno, zabilježivši rast od preko 50% u odnosu na 2022. godinu.

Marka Chery od prošle godine posluje i na bh. tržištu preko kompanije Grand Automotive.