Mudra odluka
0

Chevrolet neće žuriti s potpunom elektrifikacijom Corvette

E. L.
Šef inženjerijskog odjela Chevroleta u kojem su zaduženi za razvoj jednog od najpoznatijih sportskih automobila svih vremena rekao je da isključivo kupci odlučuju o proizvodnji Corvette koju bi pokretala samo struja.

U posljednjoj izjavi za medije Tony Roma, šef inženjerijskoj odjela Chevroleta za model Corvette, jasno je potvrdio da u Chevroletu i dalje ne razmišljaju o 'Vettama koje će umjesto čuvenog gromoglasnog V8 motora pokretati samo elektromotor(i). Razlog je krajnje jednostavan: Za sada nema zainteresovanih kupaca kojima se sviđa ideja elektropokretane Corvette.

Shodno trendovima, Chevrolet je u međuvremenu uradio posao oko prve Corvette C8 čijem centralno smještenom 6,2-litarskom atmosferskom V8 motoru asistira elektromotor iznad prednje osovine, pa kupci djelimično elektrificiranog dvosjeda s pogonom preko obje osovine mogu računati na kombinovanih 655 konjskih snaga, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 2,7 sekundi i 257 km/h.

„Razgovarao sam s mnogim osobama, entuzijastima, prijateljima, kolegama inženjerima...i složili smo se da nema potrebe ići u potpunu elektrifikaciju Corvette samo zbog nametnutih trendova koji, kako vrijeme prolazi, pokazuju mnogo manjkavosti. Na kraju krajeva, zašto praviti automobil koji niko ne želi da kupi?“, kaže Roma čije razmišljanje podržava i direktorica Chevroleta Mary Barra koja je također izjavila da se treba voditi željama kupaca.

Bez obzira na sve nesuglasice, u Chevroletu ostaju pri ranijem planu da od 2035. godine u ponudi više neće imati modele koje će pokretati motori s unutrašnjim sagorijevanjem, a vrijeme će pokazati hoće li planovi biti održivi.