Na četiri sedmice
26

Fiat pauzirao proizvodnju modela 500e zbog slabije potražnje

D. B.
U Fiatu su odlučili zaustaviti proizvodnju modela 500e zbog nedovoljne potražnje za ovim električnim gradskim automobilom.

Iz Stellantisa je potvrđeno da će proizvodna linija s koje silaze primjerci modela 500e u fabrici Mirafiori u Torinu biti zaustavljena na četiri sedmice od danas (13. septembar), što znači da se novi 500 bilo koje verzije neće proizvoditi u Evropi prvi put od 2007. godine.

"Ova mjera je neophodna zbog trenutnog nedostatka narudžbi povezanog s velikim poteškoćama prisutnim na evropskom tržištu električnih vozila za sve proizvođače, a posebno za evropske", navodi se u Stellantisovom saopćenju.

Stari model 500 s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem, koji se proizvodio u Poljskoj i koji je bio baziran na potpuno drugačijoj platformi u odnosu na električni model, otišao je u historiju ovog ljeta jer nije zadovoljavao nove zakone vezane za cyber sigurnost, a u Fiatu nisu željeli trošiti novac na njegovo poboljšavanje. Međutim, proizvodnja modela 500 sa SUS motorom nije obustavljena u potpunosti, jer se ovaj model i dalje proizvodi u Sjevernoj Africi, no ne može se prodavati kupcima na Starom kontinentu.

Umjesto da poboljša zastarijeli 500 i zadrži ga u prodaji, Fiat se odlučio za proizvodnju novog hibridnog modela baziranog na električnom 500e, kako bi on mogao usvojiti mali SUS motor i elektromotor. Taj model nazvan 500 Ibrida neće biti spreman prije kraja 2025. ili do 2026. godine.

Hibrid će se proizvoditi uz električni model u historijskom postrojenju Mirafiori, koje dobija unapređenja vrijedna 100 miliona eura kako bi se pripremilo za promijenjene Fiatove planove elektrifikacije.

Fiat nije jedini proizvođač koji je prisiljen na promjenu strategije usljed manje potražnje za električnim vozilima u odnosu na očekivanja. Toyota, GM, Ford pa čak i brendovi poput Aston Martina i Mercedesa se odlučuju ili da produže životni vijek postojećih modela sa SUS motorima ili da potroše dodatni novac na razvoj novih.