Objavljen javni poziv
39

Kanton Sarajevo nudi finansijsku podršku taksi prevoznicima pri kupovini električnih automobila

Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba
Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo objavilo je Javni poziv za finansijsku podršku taksi prevoznicima pri kupovini električnih vozila u 2024. godini.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostomog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo objavio je Javni poziv za finansijsku podršku taksi prevoznicima pri kupovini električnih vozila za 2024. godinu.

Poziv je objavljen na osnovu i izmjene i dopune Kantonalnog plana zaštite okoliša, tačke 7. Akcionog plana za period 2021. - 2025. godine, Zaključka Vlade Kantona Sarajevo broj 02-04-38911-21/24 od 08.08.2024. godine i Odluke o usvajanju lzmjena Programa utroška sredstava tekućih i kapitalnih transfera Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo za 2024. godinu utvrđenih Budžetom Kantona Sarajevo za 2024. godinu usvojenom od strane Vlade Kantona Sarajevo.

Cilj ovog Javnog poziva je unaprijeđenje zaštite zraka kroz smanjenje štetnih emisija koje negativno utiču na zdravlje stanovništva u Kantonu Sarajevo kroz poticaj kupovine i upotrebe električnih automobila u Kantonu Sarajevo, putem finansijske podrške taxi prevoznicima za kupovinu električnih vozila, registrovanih u Kantonu Sarajevo, koji imaju:

  • isključivo električni pogon,

  • koriste dva izvora energije - električni motor i motor sa unutrašnjim sagorijevanjem (plug-in hybrid)

  • vozila koja koriste motor sa unutrašnjim sagorijevanjem i elektro motor (fullhybrid).

Pod novim automobilom, smatra se putničko vozilo koje nije bilo u upotrebi i nikada nigdje nije bilo registrovano, bez obzira na godinu proizvodnje.

Automobili za koje se dodjeljuju subvencije su putnička vozila sa najviše 5 mjesta za sjedenje, uključujući i sjedište vozača (1+4).

Tehnički uslovi za prihvatljiva nova vozila su:

  • Električna vozila sa emisijom C02 0 glkm

  • Hibridna električna ,"plug-in hybrid" vozila sa emisijom C02 manje od 50 g/km

  • Hibridna vozila "full hybrid" vozila sa emisijama C02 najviše 130 g/km

Pravo učešća na Javnom pozivu imaju sva pravna lica i fizička lica koja su registrovana za obavljanje djelatnosti taxi prevoza na području Kantona Sarajevo, koja uz zahtjev dostave obaveznu dokumentaciju u skladu sa ovim Javnim pozivom.

Visina iznosa koji se dodjeljuje kao finansijski poticaj taxi prevoznicima određuje se prema sljedećoj metodologiji:

  • Električna vozila (I kategorija) u maksimalnom iznosu do 15.000 KM

  • Hibridna električna "plug-in hybrid" vozila (II kategorija) u maksimalnom iznosu do 12.000 KM

  • Hibridna "full hybrid" vozila (III kategorija) u maksimalnom iznosu do 10.000 KM

Pored maksimalne visine iznosa kojeg aplikant može ostvariti u okviru Javnog poziva, konačna visina iznosa odobrenih sredstava će se odobravati na osnovu Europske ekološke norme motornih vozila u odnosu na kupovnu cijenu novog vozila po računici prikazanoj u Javnom pozivu.

Finansijska sredstva pravnim i fizičkim licima mogu se dodijeliti za kupovinu, odnosno registraciju samo jednog vozila za taxi prevoznike koji imaju registrovan obrt, odnosno maksimalno tri vozila za taxi firme.

Javni poziv je otvoren od dana objave u ,"Službenim novinama Federacije BiH", najdalje do 31.12.2024. godine (Ministarstvo će razmatrati zahtjeve zaprimljene zaključno sa navedenim datumom) ili do utroška finansijskih sredstava u iznosu od 500.000,00 KM, u zavisnosti od toga koji uslov prije nastupi.

U svakom slučaju riječ je o pohvalnom potezu, koji, iako dolazi poprilično kasno u godini, može napraviti pozitivne i stvarne pomake u smanjenju zagađenja zraka u Sarajevu, pogotovo ako se ovakve odluke nastave i u narednim godinama.