Specijalni savjetnik
44

Kinezi imaju ozbiljne planove za Evropu, BYD angažovao bivšeg šefa Fiata

A. M.
Bivšeg operativnog direktora Fiata, a kasnije cijele Fiat Chrysler grupe, Alfreda Altavillu, angažovao je kineski BYD na poziciji specijalnog savjetnika. Altavilla je svojevremeno bio drugi najmoćniji šef Fiata, a sada će svoje bogato znanje prenijeti u BYD.

Alfredo Altavilla, poznat po tome što je bio desna ruka nekadašnjeg prvog čovjeka grupacije, Sergija Marchionnea, u kompaniji FCA (Fiat Chrysler Automobiles), vraća se na automobilsku scenu nakon svog posljednjeg angažmana u kompaniji Ita Airways.

Nekadašnji glavni operativni direktor FCA, imenovan je za specijalnog savjetnika za Evropu od strane vodeće kineske kompanije za električna vozila - BYD, koja ima za cilj da se proširi na evropsko tržište.

BYD, koji je osnovao milijarder Wang Chuanfu i koji je lider u Kini kada je u pitanju prodaja baterijskih vozila, odabrao je Altavillu zbog njegovog bogatog iskustva u autoindustriji. Kao specijalni savjetnik, Altavilla će biti odgovoran za koordinaciju strukture i distribucije u Evropi, s ciljem konsolidacije i jačanja prisustva kompanije na visoko-konkurentnom tržištu.

Evropa predstavlja jedinstven izazov za BYD, suočavajući se ne samo sa oštrom konkurencijom već i sa strogim ekološkim propisima.

"Pridruživanje Alfreda Altaville našem evropskom timu ključni je korak u našoj strategiji za jačanje i konsolidaciju na ovom važnom tržištu. Alfredo sa sobom nosi veliko iskustvo u automobilskom sektoru i stratešku viziju koja će biti od neprocjenjive važnosti u našim naporima da BYD pozicioniramo kao lidera u održivoj mobilnosti u Evropi", rekla je Stella Li, izvršna potpredsjednica BYD-a.

Alfredo Altavilla, diplomirani ekonomista, izgradio je svoju karijeru u automobilskom sektoru od svojih ranih godina u Fiatu. Njegova uloga unutar grupe je brzo evoluirala zbog njegove sposobnosti da upravlja složenim pregovorima i njegove posvećenosti korporativnim strategijama.

Pod Marchionneom, Altavilla je odigrao ključnu ulogu u dva historijska trenutka za Fiat i kasnije za FCA.

Prva je bila monetizacija prodajne opcije koju je General Motors odobrio Fiatu, finansijska operacija koja je revitalizirala finansije torinske kompanije.

Drugi, i možda najznačajniji, bio je njegov doprinos kupovini Chryslera, potezu koji je Fiat pretvorio u globalnog igrača.

Od novembra 2012. do augusta 2018. godine, Alfredo Altavilla je bio glavni operativni direktor za Evropu, Afriku i Bliski Istok u okviru FCA grupe. Istovremeno je bio član Izvršnog odbora i odgovoran za razvoj globalnog poslovanja.