Osmi putnik
14

Kinezi se ne šale, BYD je bio treći najprodavaniji brend na svijetu u julu ove godine

A. M.
Podaci pokazuju da je BYD prodao skoro upola manje vozila od prvoplasirane Toyote i da je zaostao s nešto više od 30.000 jedinica za drugoplasiranim Volkswagenom. Uprkos tako visokom rangu u julu, mnoge renomirane brendove više brine skok kineskog brenda na osmu poziciju ukupne prodaje.

BYD je u julu prodao 315.600 automobila u poređenju s Toyotinih 651.200 i Volkswagenovih 346.200 jedinica. Nijedan drugi kineski brend nije uspio da uđe na listu prvih 10 brendova, piše Fast Technology.

Međutim, slika u vezi s kumulativnom prodajom za sedam mjeseci tekuće godine, u razdoblju januar-juli, brine renomirane brendove sa 100-godišnjom tradicijom poslovanja čak i više. Uprkos dobrim rezultatima u julu, BYD je uspio da se popne na osmo mjesto ukupne ovogodišnje globalne prodaje, na osnovu plasmana 1,71 milion vozila.

Tako je kineska marka za sedam mjeseci skoro premašila ukupnu 12-mjesečnu prodaju iz 2022. godine (1,8 miliona prodatih vozila), a istovremeno je na putu da nadmaši i prošlogodišnji rezultat kada su isporučili 3,02 miliona elektrifikovanih automobila.

Prodaja drugih kineskih brendova nije bila ni blizu impresivna, mada su oni jaki u okviru grupacije. Međutim, gledajući brojke individualno, Geely je jedini "upao" u top 20 na svjetskoj razini, budući da je za sedam mjeseci isporučio 577.700 automobila, što je bilo dovoljno za 18. poziciju ispred Jeepa i Peugeota.

Prodaja kineskih automobila obično je koncentrisana više u drugoj polovini godine, a bit će zanimljivo vidjeti da li će se na ljestvici svjetske prodaje do kraja godine ubaciti još neki kineski brend poput Cherya ili MG-a.

Ovi podaci, međutim, pokazuju da je, uprkos snazi kineskog tržišta automobila, ono i dalje relativno fragmentirano i pored BYD-a, tek treba da postoji brend koji može napredovati na svjetskoj sceni.

Ako će kineski automobili zaista dominirati svjetskim tržištem, trebali bismo vidjeti barem još jednu ili dvije druge marke u prvih 10 pored BYD-a.