Veoma zanimljiv hatchback
1

Električni Skywell Q predstavljen u Parizu, do "stotke" ubrzava za 3,9 sekundi

D. B.
Iako je prodaja hatchback modela opala u mnogim dijelovima svijeta zbog sve popularnijih kompaktnih crossovera, kineska kompanija Skywell je na sajmu automobila u Parizu predstavila prilično interesantan električni model.

Riječ je o novom modelu pod nazivom Skywell Q, koji će biti dostupan s dvije različite baterije, no njihov kapacitet još uvijek nije poznat. Ono što se zna jeste da će flagship baterija osigurati domet od 482 kilometra s jednim punjenjem. Svi modeli Skywella Q standardno dolaze s jednim električnim motorom koji pokreće prednje točkove i razvija 204 KS.

Ovaj električni hatchback od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 3,9 sekundi, iako neki u to sumnjaju zbog njegove snage i prednjeg pogona. Međutim, sve će se saznati odmah nakon prvih isporuka.

Automobil je opremljen tehnologijom DC brzog punjenja, a da bi se baterija napunila od 10 do 80 posto kapaciteta potrebno je svega 20 minuta.

Vizuelno Q izgleda simpatično, dug je 4.297, širok 1.836 i visok 1.536 mm, prednja maska je agresivna te sadrži LED svjetlosnu liniju i zatamnjenu donju rešetku te male vertikalne letvice direktno iza lukova prednjih točkova, što je slično kod Porsche Taycana.

Ostali intrigantni elementi dizajna uključuju bočne pragove i stražnji difuzor, koji izgleda kao da je napravljen od imitacije kovanih karbonskih vlakana. Aerodinamici pridonose i felge s poklopcima koje poboljšavaju efikasnost, a nazad je LED linija.

Unutrašnjost je prilično minimalistička, no čini se da je dobro opremljena. Automobil ima veliki panoramski stakleni krov, prilagodljivo ambijentalno osvjetljenje, krase ga narandžasti detalji, a na raspolaganju je veliki 15,6-inčni infotainment ekran. Skywell je osigurao i Metz ozvučenje s osam zvučnika, kao i mali ekran osjetljiv na dodir i namijenjen putnicima na stražnjim sjedištima.

Više informacija o dostupnosti i cijenama očekuje se u narednom periodu.