Specijalno izdanje
2

Fiat će proizvesti 1.983 primjerka modela Panda 4x40°

D. B.
Fiatova Panda je jedan od najstarijih automobila koji se još uvijek prodaju u Evropu, a uz to je i među najšarmantnijim. Trenutna verzija je u prodaju od kraja 2011. godine, a sada je ovaj impresivni i sposobni mali automobil dobio specijalno izdanje povodom proslave 40. godišnjice od dolaska originalne verzije s pogonom na sva četiri točka, koja je stigla 1983. godine.

Riječ je o modelu punog naziva Fiat Panda 4x40° Limited Edition, koji će biti proizveden u simboličnih 1.983 primjerka. Od 1983. godine do danas je isporučeno gotovo 800.000 primjeraka verzije s pogonom na sva četiri točka, a iz Fiata kažu da ovaj broj predstavlja oko 10 posto svih prodanih 4x4 automobila iz A segmenta. Specijalni model će se prodavati u Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj i Italiji.

Osnova specijalno modela je Panda Cross, koji je lakiran u Ivory boju te je dobio dvobojne 15-inčne felge. Postavljeni su crni bočni retrovizori, dok karoseriju krase crvene 4x40° oznake sa siluetom originalnog modela, a tu je i 4x40° značka na B stubu.

Što se tiče unutrašnjosti, Ivory tema se nastavlja te je kombinovana s crvenim koncem i još 4x40° logotipa, na sjedištima je i izvezena oznaka 2023, gdje su replicirani bočni profili originalne i aktuelne Pande 4x4. Fiat je koristio reciklirane tkanine za centralne umetke na sjedištima.

Bazirano na Cross paketu opreme, specijalno izdanje Pande dolazi dobro opremljeno, posjeduje automatski klima uređaj, grijane i električne retrovizore, stražnje parking senzore, senzore svjetala, kao i senzore za kišu. U unutrašnjosti je i 7-inčni infotainment ekran s DAB radiom i podrškom Android Auto te Apple CarPlay sistema. Ručica mjenjača i upravljač presvučeni su kožom, a postoji mogućnost podešavanja visine vozačevog sjedišta.

Aktuelna Panda će se zadržati na tržištu još nekoliko godine uprkos svojoj starosti, navodno će se nastaviti proizvoditi u fabrici Pomigliano na jugu Italije sve do 2026. godine.