Rival Audiju RS4 Avant
7

Prvi u historiji BMW-a: M3 Touring stiže 2022. godine

D. B.
BMW će proširiti svoju ponudu M performance modela tako što će joj priključiti prvi M3 Touring u historiji.

Prvi testni prototipi snažnog karavana M3 Touring uskoro će početi fazu razvoja na cesti, a novi model se očekuje 2022. godine.

M3 Touring će omogućiti BMW-u da napokon ima direktnog rivala već dobro poznatom Audijevom modelu RS4 Avant.

Njemačka kompanija je M3 Touring najavila kao "ostvarenje sna", automobil koji će proširenoj M ponudi donijeti "neusporedivu raznolikost modela".

Ovaj model će svoje mjesto naći uz novu M3 limuzinu i M4 Coupe, a oba ova modela će biti predstavljena u septembru. Sljedeće godine stiže M4 kabriolet.

Magazin Autocar je još 2018. godine pisao da u BMW-u ozbiljno razmišljaju o modelu M3 Touring, koji je sada zvanično potvrđen. Automobil se uskoro očekuje na testiranjima na ulicama, a potom i na stazi Nurburgring.

Tehnički detalji još uvijek nisu poznati osim da će M3 Touring pokretati 6-cilindrični M turbobenzinac. Očekuje se da će ovaj model dijeliti dosta toga s novom M3 limuzinom i modelom M4, koje pokreće S56 twin-turbo 3,0-litarski motor koji u standardnoj konfiguraciji razvija 473 KS.

Fotografija zasad nema, ali se očekuju sličnosti s M3 limuzinom s velikom prednjom maskom posuđenom od nove Serije 4.

BMW nikad ranije u ponudi nije imao M3 Touring, ali je 2000. godine postojao prototip baziran na trećoj generaciji modela. Vozili su ga mnogi novinari, ali proizvodnje nije bilo.

Vezani članci