Očekuje se ove godine
60

Rimac radi na automobilu za stazu koji će biti brži od bolida Formule 1

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hrvatska kompanija Rimac Automobili je prije svega nekoliko dana u Kaliforniji predstavila model Nevera R fokusiran na stazu, a sada je osnivač i šef Mate Rimac otkrio da njegov tim radi na ultimativnom automobilu namijenjenom također stazi.

Za razliku od nekih drugih brendova koji se takmiče u svijetu hiperautomobila, Rimac tek treba ući na tržište modela za stazu, koji nisu legalni za cestovnu vožnju, preciznije, kompanija želi proizvesti ultimativni električni hiperautomobil. Ranije je saopćeno da Rimac i društvo rade na inovativnom robotaxiju.

Mate je otkrio da će se stvari uskoro promijeniti te da će Rimčev prvi model za stazu ponuditi bolje performanse u odnosu na Le Mans trkaće automobile pa čak i bolide Formule 1.

"Odlučili smo ne samo pomjeriti granice cestovnih automobila, nego i granice u utrkivanju na stazi. Stoga razvijamo automobil za stazu, jednosjed koji će biti brži od bilo kojeg trkaćeg automobila na većini staza. Brži od Formule 1, brži od LM-a", izjavio je Rimac za Motor1.

Detalji o ovom modelu su još uvijek misterija, no Rimac je kazao da će automobil biti baziran na unikatnoj platformi te da će imati kokpit u stilu kupole. Čini se da je razvoj ovog modela uveliko u toku jer je Mate kazao da će biti predstavljen "vjerovatno" ove godine, dok će na stazi debitovati 2025. godine.

"Sigurnost je tu, ali gdje je sve ostalo? Nema pravila. Automobil će otići dalje od F1 i LMP pravila", istakao je Rimac.

Koliko će primjeraka hrvatska kompanija proizvesti, zasad nije poznato, no definitivno namjerava napasti rekorde krugova na stazama.

Red Bull je prije mjesec dana uzdrmao tržište hiperautomobila namijenjenih stazama, kada je predstavio RB17 koji je dizajnirao legendarni Adrian Newey. Ova "raketa" ima atmosferski V10 motor podržan hibridnim sistemom te može praviti vremena krugova kao i moderni bolid Formule 1.

Čini se da iz Hrvatske uskoro stiže konkurencija.