Skup odlazak
27

Rusi se obrušili na Volkswagen, Nijemci osuđeni da plate skoro 180 miliona eura odštete GAZ-u

A. M.
Volkswagen je ponovo u problemu, a ovoga puta nema veze sa sindikatom radnika, planovima štednje ili dizelskim motorima. Njemački gigant pogođen je sudskom presudom kojom se osuđuje da plati odštetu od skoro 180 miliona eura zbog kršenja ugovora sa GAZ-om, njegovim bivšim partnerom u Rusiji.

Njemački brend dobio je osuđujuću presudu na ruskom sudu nakon što im je suđeno bez prisustva.

Prema njemačkom izvještaju, Volkswagen je, kao i drugi evropski brendovi, napustio Rusiju nedugo nakon izbijanja rata sa Ukrajinom, ostavljajući za sobom fabrike poput one u Kalugi pune komponenti i tehnologija koje su u jednom trenutku postale dostupne svima. Međutim, uspjeli su pronaći kupca koji će preuzeti kompaniju kako bi izbjegli sudbinu koja je zadesila Stellantis, čije su fabrike završile u rukama kineskih ili domaćih proizvođača.

Izlazak Volkswagena iz Rusije za sada nije bio jeftin. Razumije se da je rat izazvao odlazak njemačkog brenda, kao i mnogih drugih, ali marka iz Wolfsburga je sada tužena od strane GAZ-a, njihovog partnera na ruskoj teritoriji, koji ih je optužio za razbijanje saveza koji su održavali, tražeći značajan iznos novca za naknadu štete.

Bez mogućnosti iznošenja odbrane, ruski sudovi proglasili su Volkswagen krivim i stoga im je naloženo da plate odštetu od 178,8 miliona eura. Ustvari, to je mnogo manje od onoga iz prvostepene presude, što bi, da je slučaj prihvaćen, značilo da Volkswagen mora platiti više od 300 miliona eura odštete.

"Presuda još nije pravosnažna i razlozi presude još nisu dostupni", rekao je glasnogovornik Volkswagena, dodajući: "Ispitivat ćemo i ocijeniti razloge za presudu kako bismo odlučili koje ćemo dalje pravne radnje poduzeti."

Mnogi se pitaju, da li Stellantis i Renault mogu očekivati sličan scenarij zbog njihovog brzog napuštanja Rusije ili su Rusi preuzevši njihova proizvodna postrojenja, kao svojevrsnu kompenzaciju, riješili unaprijed svoje gubitke.