Komentari (16)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Odlican tekst. Autor starije generacije rekao bih. Trenutno su el auta igracke. Vremenom ce postati mainstream, sve ce doci na svoje, ako rijese litij.
Koji tendeciozni članak klix reklamira elektro smeće
Sad svaka zgrada ima po 10-15 auta i zamisli kad svi počnu da pune...prvo gdje će puniti i drugo nema te mreže koja će to moći podnijeti
Dokle god nam sagorijevanje nafte kao neobnovljivog izvora energije bude svejedno, što podrazumijeva da su nam budućnost i zdravlje sljedećih generacija svejedna, sagorijevati će se. Elektromotor troši 3-4 puta manje energije i ako je e-auto teže. Struju možemo producirati na razne načine. Tehnologija postoji, infrastruktura se razvija. Mnogi gradovi će tek prodisati kada se većina automobila prebaci na struju.
A litij si namjerno izostavio?
Zamislimo da su svi postojeci automobili elektricni. Kakva bi trebala biti elektro mreza da se napune? Sadasnja to ne bi ni blizu izdrzala. A koliki bi trebao kapacitet, to ne mozemo ni postici, ne samo mi nego ni u EU to ne mogu.
Aha - a zasto ne pukne npr. ljeti kad u svakom domacinstvu se klime upale , zasto mislis da bi svi postojeci automobili punili u isto vrijeme ,to je nemoguce osim ako ne pune preko noci a tad je potrosnja inace minimalna a struja mnogo jeftinija :)
Sus motori su zastarjela tehnologija. Ovi takozvani stručnjaci što su protiv el auta sigurno ih nikad nisu vozili.
Jasta neg sanjaju, i piske i kake, jedu i piju, vode ljubav, piju kave, puse, a tek dizelasi i benzinci...
Ne sanjaju automobili, nego naivci.
budućnost sigurno nije u benzinu ili dizelu.... pretpostavljam da će to biti ili vodik ili neke baterije koje su jednostavne i jeftine u proizvodnji a nisu opterećavajuće za ekologiju.. možda čak i nešto u smijeru nuklearnog pogona za automobile... ali benzin i dizel sigurno nemaju budućnost.. kao i sve nove tehnologije, to ne ide preko koljena i treba vremna da ljudi prihvate nešto novo..
sloboda uma jednog novinara xD svaka cast
Da bi zamjenili energiju miliona tona nafte koju potrosimo za pokretanje automobila trebali bi povećati proizvodnju struje za 20 do 30%. A zo nije lako posebno što se planira gasiti termoenergija. Hiljade milijardi bi trebalo uložiti u proizvodnju električne energije i baterija a baciti jednu tehnologiju koja postoji i koja je efikasna. Rješenje bi zapravo trebalo trazitivu boljem javnom prijevozu i automobile ograničiti na 1000 kg težine i 3 cilindra.
Za 20 30%? Zamisli jedan Pariz sa 8 miliona elektro auta. I svaki potrosi struje ko cetvoroclana porodica.
Koja mistika i emocije. Sada Klix odlazi u nadrealiste pa nam se vraća kroz filmove da objavi smrt Elona Muska i vječiti zagrobni život Harisona Forda. Na lijekovima ste ili ?
To je isto kad bi pitali noc dali sanja dan