Meta je Sandero
0

Sljedeća generacija Fiat Pande bit će lansirana 2024.

Klix.ba
Fiat je službeno objavio da će sljedeća generacija modela Panda stići 2024. Novi model bit će lansiran u julu iduće godine ciljajući na datum obilježavanje 125. godišnjice talijanske marke. Meta će joj biti odlično prodavani Dacia Sandero.

U intervjuu za britansku publikaciju Autocar, Olivier Francois, šef Fiata, službeno je potvrdio da će nova generacija legendarne Pande na tržište stići iduće godine. Bit će to četvrta generacija slavnog gradskog modela koji je prvi put lansiran 1980. godine. Aktuelni model datira još iz 2011. i bilo je davno vrijeme za osvježenje, no odlični prodajni rezultati su je držali u ''eteru'' sve ove godine.

Prema prvim informacijama, čini se da će nova generacija Pande značajno porasti u dimenzijama i smjestiti se u popularniji B segment. To je zato što je šef Fiata precizirao da će novi model biti konkurent Daciji Sandero Stepway, najprodavanijem modelu u B segmentu prema privatnim kupcima. Štaviše, novi model Pande imat će dizajn inspiriran konceptom Centoventi, predstavljenim 2019. Buduća Panda biće duga oko 4 metra.

Francois je takođe rekao da bi automobil trebao zadovoljiti "globalna tržišta", kao što je Latinska Amerika - gdje je većina od Fiatovih 1,2 miliona automobila prošle godine prodana, uključujući i Bliski istok i Aziju. Ovo ukazuje na to da će Panda Četvroka stići na istoj CMP platformi kao Jeep Avenger i Fiat 600, s obzirom na to da može biti opremljena električnim ili pogonskim sklopovima s unutrašnjim sagorijevanjem.

S druge strane, nova Panda će imati i električnu verziju, smještenu u rangu iznad Fiata 500e, ali cjenovno ispod njega, te time ''pokriti'' tržišnu nišu povoljnijih modela. Četvrta generacija Pande službeno i ciljano će biti predstavljena 11. jula 2024. Taj dan se poklapa sa 125. godišnjicom talijanske marke.