Objavljen rani render
6

Toyota BZ električnim automobilom započinje električnu revoluciju

D. B.
Toyota se priprema za svoju električnu revoluciju te je predstavila rani teaser svog novog modela.

Novi model je najavljen početkom ove godine, sada je objavljena i prva skica koja otkriva njegov osnovni profil, a otkriveni su i pojedini detalji.

Poznato je da će veličinom odgovarati SUV-u RAV4, ali će međuosovinsko rastojanje gotovo sigurno biti duže u odnosu na model s konvencionalnim pogonom. Prednja i stražnja vješanja bi trebala biti kraća.

Automobil će biti prvi proizvod saradnje Toyote i Subarua na fleksibilnoj potpuno električnoj platformi, a nabori na panelima jasno pokazuju da će dva modela dijeliti više od same platforme. Postoje jasne sličnosti između Toyotinog automobila i koncepta koji je Subaru predstavio u januaru.

Zahvaljujući svojim linijama bi model trebao izgledati prepoznatljivo i drugačije u odnosu na ostatak Toyotine ponude, baš kao što Prius hibridi imaju vlastiti identitet. Izgled automobila je najavljen i konceptnim renderima koji su se pojavili tokom ljeta 2019. godine.

Oznaka BZ znači Beyond Zero, ali konačno ime električnog modela zasad nije poznato. Toyota je u proteklim mjesecima radila na registrovanju imena s BZ bazom, od BZ1 do BZ5. To bi trebala biti zasebna porodica električnih modela.

Detalji o modelu će biti objavljeni u narednim mjesecima, a iz Toyote je potvrđeno i da je razvoju u toku te da se vrše pripreme za proizvodnju u Japanu.

Toyota svoju novu platformu naziva e-TNGA, koja je dizajnirana da podrži niz različitih vozila.

Novi električni model će biti pozicioniran malo iznad modela RAV4 po cijeni, a imat će sličnu veličinu. RAV4 je već dostupan kao hibrid i plug-in hibrid.