Respektabilan projekt
1

BMW E46 330xd je karavan u M3 ruhu

D. B.
BMW nikad zvanično nije prodavao E46 M3 Touring ili bilo kakav M3 Touring sve do najnovije generacije. Istina, proizveden je jedan unikatni karavan, ali on se nalazi u BMW-ovom muzeju te nikad nije dobio "zeleno svjetlo" za proizvodnju. No, to nije spriječilo one koji su ga željeli.

Među entuzijastima koji su bili kreativni našao se i jedan Nijemac koji je odlučio složiti svoj E46 M3 Touring, a kao bazu je iskoristio 330xd. Sada je taj automobil ponudio na prodaju putem eBayja, a u trenutku pisanja teksta ponude su dostigle cijeu od 10.600 eura. Rezervna cijena je 10.650 eura, tako da se očekuje da će autombil biti prodan do kraja aukcije koja završava za dva dana.

Treba reći da ova Serija 3 nije tek neki "sklepani projekt iz dvorišta", nego da je riječ o zaista ozbiljnom radu. Vlasnik je bio detaljan te je besprijekorno održavao automobil, a čak je zamijenjen i kompletan pogon na sva četiri točka.

Body kit je primarno napravljen od originalnih M3 komponenti, a uključuje haubu, branike i blatobrane, dok je vlasnik ugradio i xenon prednja svjetla. Druge komponente poput krova i kućišta bočnih retrovizora nisu originalni M3 dijelovi, ali su zapravo napravljeni od karbonskih vlakana. To se odnosi i na karbonski difuzor u stilu onog na modelu M3 CSL, a felge potiču s jednog od 1.383 proizvedena primjerka CSL-a. Na njima su gume visokih performansi.

U unutrašnjosti se također nalaze originalni M3 dijelovi poput klastera i retrovizora.

Kako bi se postigla dinamika modela M3, automobil je dobio novi ovjes, a za zvuk se brine originalni M3 izuduvni sistem.

Ispod haube se nalazi 3,0-litarski dizelski redni šestak uparen s originalnim automatskim mjenjačem, koji razvija 181 KS.

Ovaj automobil ima izgled i vozne osobine modela E46 M3, ali uz to nudi i praktičnost karavana, pogon na sva četiri točka i manju potrošnju goriva.

BMW
Vezani članci