Na njemački način
24

Extreme Customers tunirao BMW M2: Vizuelni preobražaj i više snage

D. B.
Iako se nekima baš i ne sviđa dizajn druge generacije BMW-a M2, to ne mijenja činjenicu da je riječ o fantastičnom sportskom automobilu, koji je ujedno i savršena baza za uzbudljiv projekt. Ekipa njemačke tuning kuće Extreme Customers je pravi primjer toga.

Extreme Customers je u svom novom projektu učinio M2 nešto privlačnijim, ali i značajno snažnijim. Vizuelne modifikacije počinju naprijed, gdje se sada nalazi spliter kompanije AC Schnitzer. Još nekoliko komponenti je nabavljeno od AC-a, uključujući bočna krilca te redizajniranu donju rešetku s oštrim novim crnim letvicama.

Nijemci su se posvetili i profilu, koji otkriva set Wheelforce CF.4-FF R felgi dimenzija 20x10,5 inča naprijed te 21 x 11,5 inča nazad. Na felgama su Michelin Pilot Sport 4S gume, a automobil je dobio i set KW Variant 3 amortizera i opruga. Novi ovjes unapređuje upravljivost, ali i spušta automobil doprinoseći njegovom ukupnom izgledu.

Nazad se nalazi veliko fiksno krilo kompanije brenda Alpha-N, koje je lakirano u Brooklyn sivu boju kako bi odgovaralo boji karoserije. Također, tu su aftermarket stražnji difuzor te nove oznake.

Ispod haube je 3,0-litarski 6-cilindrični twin-turbo motor koji razvija 459 KS, odnosno 480 KS u modelu za 2025. godinu. To je mnogo snage za sportski automobil sa stražnjim pogonom, no njemačka ekipa je ugradila novi downpipe s katalizatorom s 200 ćelija, novi izduvni sistem i nove završetke izduvnih cijevi s karbonskom završnom obradom, tako da motor zapravo isporučuje 552 KS. To znači da je tunirani M2 snažniji od modela M4 Competition.