Očekuje se uskoro
23

Volkswagen objavio teaser osvježenog Golfa R u hatchback i karavanskoj izvedbi

D. B.
Volkswagen je spreman za predstavljanje modela Golf GTI Clubsport, no uskoro stiže još jedan član porodice snažnih hatchbacka s još više snage i mogućnosti.

Riječ je o modelu Golf R, koji je prikazan u zvaničnom teaseru objavljenom na Instagramu. Teaser ujedno predstavlja dokaz da će Golf R u hatchback i karavanskoj (Variant) karoserijskoj izvedbi imati koristi od Mk8.5 redizajna.

Prototipi Golfa R i Golfa R Variant "gotovo spremni za proizvodnju" su nosili plavu kamuflažu sličnu onoj koja je viđena u prethodnom teaseru objavljenom prije nekoliko mjeseci, no ovog puta je nedostajalo nekoliko njenih dijelova, čime je otkriveno više novog dizajna.

Promjene uključuju redizajnirana prednja LED svjetla i stražnja svjetla, kao i redizajnirane branike zbog čega hatchback izgleda "oštrije" nego ranije. Unutrašnjost će također biti unaprijeđena novim 12,9-inčnim ekranom infotainment sistema, osvijetljenim slajderima i fizičkim dugmadima na upravljaču, baš kao što je slučaj s ostalim obnovljenim verzijama Golfa.

Određene promjene će dobiti i Golf R Variant, koji će biti ekskluzivno dostupan u Evropi Velikoj Britaniji.

Teaser je objavio Volkswagen R, koji je postao zaseban brend zadužen za flagship modele visokih performansi. Za razliku od Golfa GTI s prednjim pogonom, R verzije imaju više snage i pogon na sva četiri točka, tako da Golf može osloboditi sav svoj potencijal.

Odlazeći Golf R pokreće 2,0-litarski TSI četverocilindrični motor s turbopunjačem, koji u standardnoj formi razvija 320 KS, odnosno 333 KS U "20 Years" i "333" specijalnim verzijama. Ostaje da se vidi da li će redizajnirana verzija dobiti nešto više snage i približiti se modelima kao što su Audi RS3 Sportback i Mercedes-AMG A45.

Motor će najvjerovatnije biti uparen sa sedmostepenim automatskim mjenjačem s dvostrukim kvačilom, dok 6-stepeni manuelni mjenjač više neće biti dostupan. Isto važi i za prethodno predstavljeni obnovljeni Golf GTI.

Datum zvaničnog debija obnovljenog Golfa R zasad nije poznat, no na njega se definitivno neće dugo čekati.

Recimo i da model Golf ove godine proslavlja svoj 50. rođendan.