Izuzetak je Polo
87

Volkswagen u Njemačkoj povećava cijene gotovo svih svojih modela pokretanih motorima s unutrašnjim sagorijevanjem

D. B.
Kompanija Volkswagen je donijela odluku o povećanju cijena za većinu svojih benzinskih i dizelskih modela u Njemačkoj. Cijene će biti povećane od 2,1 do 4,2 posto od 12. septembra.

Ovo je drugo povećanje cijena za Volkswagenove modele sa SUS motorima u Njemačkoj nakon što je sličan potez napravljen u proljeće 2023. godine. Cijela modelska ponuda za 2025. godinu će biti skuplja, a izuzetak je Polo. Prema njemačkom magazinu kfz-betrieb, lokalni dileri su dobili obavještenje putem pisma.

Crossover Taigo će imati najmanje poskupljenje koje iznosi 490 eura, dok će promjenu cijene najviše osjetiti kupci SUV-a Touareg jer će biti skuplji za 2.490 eura. Popularni hatchback Golf će biti skuplji za 4,2 posto, odnosno za 1.150 eura.

Volkswagen se nije zaustavio samo na povećanju cijena automobila, nego povećava i cijene dodatne opreme poput panoramskog krova, rezervnog točka, unapređenog infotainment sistema, head-up displaya te drugih opcionih paketa i usluga.

Rast cijena dolazi u vrijeme kada se Volkswagen suočava s finansijskim izazovima i mogućim gašenjem njemačkih fabrika zbog slabe prodaje automobila. Situacija je gora nego prije nekoliko mjeseci.

S druge strane, cijene električnih automobila iz ID porodice neće rasti, bar ne zasad, no ni to nije isključeno.