Postanite pravi profesionalac: Šest koraka do savršeno kuhane tjestenine
Iako se kuhanje tjestenine smatra jednim od najjednostavnijih pripremljenih obroka, vrlo često se dogodi da tjestenina nema okus kao u restoranima. Jedan od razloga je i dodavanje ulja, zbog kojeg tjestenina postaje masnija i umak se ne upija.
Prvi korak kako bi tjestenina bila kao u restoranima je dovoljna količina vode u odnosu na količinu tjestenine. Premalo vode prilikom kuhanja može dovesti do toga da se tjestenina lijepi. Preporuka je da se na pola kilograma tjestenine doda dvije litre vode i kašičica morske soli.
U drugom koraku je najvažnije da voda proključa. Ukoliko stavite tjesteninu u vodu koja nije proključala, samo ćete produžiti kuhanje tjestenine i tjestenina će postati mekana. Stavite tjesteninu i promiješajte u naredne dvije minute.
Treći korak je da probate tjesteninu nekoliko minuta prije nego što vremena određenog za kuhanje iste. Tekstura bi trebala biti nježna s čvrstim zagrizom. Tako ćete prepoznati tzv. "al dente trenutak".
Četvrti korak je da nakon što je tjestenina gotova, isključite vatru i uzmete jednu šolju vode od kuhane tjestenine. Ova voda sadrži škrob, koji se kasnije može koristiti za željenu strukturu vašeg umaka.
Potom u petom koraku brzo ocijedite tjesteninu u sudoperu. Tjestenina treba biti još uvijek mokra. Ipak, nemojte ispirati tjesteninu. Škrob u vodi je ono što pomaže da se umak zalijepi za tjesteninu. Ispiranje tjestenine se preporučuje u slučaju da je želite koristiti u hladnim jelima.
U posljednjem koraku potrebno je ubaciti tjesteninu u ugrijanu tavu s pripremljenim umakom. Kuhajte tjesteninu s umakom oko dvije minute kako bi se okusi spojili.
Poslije ovog koraka, tjestenina je spremna za posluživanje.