Sa škampima
21

Jeste li čuli za tjesteninu "oženi me"? Ovo ukusno jelo zanimljivog naziva će vas oduševiti

Piše: I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ljubav definitivno ulazi na usta. Ukoliko pripremite tjesteninu "oženi me" sa škampima, možda dobijete ponudu za brak.

Potrebno vam je: 340 grama kalamarata ili rigatoni tjestenine, 45 grama očišćenih škampi, 40 grama isjeckanog sušenog paradajza u ulju, dvije velike kašike ulja, kašika i po namaza od sušenog paradajza, pet većih glavica bijelog luka, kašika i po brašna, 240 mililitara bijelog vina, 200 grama pavlake, 65 grama dimljene paprike, kašičica i po sušenih italijanskih začina, 120 grama pilećeg bujona, 150 grama izrendanog parmezana i svježi bosiljak.

Priprema jela

Skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi, iscijedite i ostavite sa strane. Zagrijte dvije kašike ulja u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte škampe i pecite dok ne porumene s obje strane. Prebacite ih u posudu i ostavite sa strane.

U tiganj stavite sušeni paradajz, namaz od paradajza i bijeli luk. Neprestano miješajte dok ne zamiriše. Dodajte brašno i nastavite miješati. Naspite vino i kuhajte još otprilike dvije minute.

Dodajte pileći bujon, pavlaku, parmezan, italijanske začine i papriku. Smanjite vatru na srednju i nastavite kuhati, povremeno miješajući, dok se malo ne zgusne.

Smanjite vatru na slabu jačinu i u tiganj dodajte tjesteninu i škampe. Kuhajte i miješajte dok se sve ne sjedini, otprilike tri minute. Sklonite sa šporeta i stavite bosiljak. Prijatno!