Spremno za 10 minuta
49

Uz ovaj recept za pizzu nećete dugo čekati da tijesto naraste

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Pizza je jedno od najpoznatijih jela u svijetu, ali za pripremu tijesta potrebno je mnogo vremena. Međutim, postoji jedan jednostavan recept koji će vam olakšati pripremu gdje nećete morati čekati više od 10 minuta da tijesto naraste.
Neki profesionalni kuhari znaju tijesto pripremati i dan ranije kako bi bilo spremno za pečenje.

Od ove količine sastojaka dobit ćete dvije pizze srednje veličine:

  • 300 grama brašna
  • jedna kesica suhog kvasca
  • jedna kašičica šećera
  • dvije kašičice soli
  • 100 mililitara jogurta
  • oko 150 mililitara mlake vode
  • dvije kašike ulja
  • sastojci za nadjev

Priprema:

Rernu uključite na najveću temperaturu, a za to vrijeme spojite sve suhe sastojke u jednu posudu te dobro promiješajte. Nakon toga dodajte jogurt i ponovo promiješajte. Potom postepeno dodajte mlaku vodu, a ukoliko osjetite da se tijesto lijepi za posudu, dodajte još brašna.

Zamijesite tijesto i prelijte ga uljem kako se ne bi lijepilo za posudu. Prekrijte ga krpom nekih desetak minuta. Za to vrijeme pripremite sastojke koje ste planirali za nadjev pizze.

Tijesto bi na dodir trebalo biti mekano, a kako bi ostalo prozračno, lagano ga razvucite rukama na podlozi. Pizzi dodajte omiljene nadjeve i pecite u rerni 10 do 12 minuta na najjačoj temperaturi.