Ukusno i naredni dan
29

Ručak spreman za pola sata: Napravite rižu s piletinom i povrćem u jednoj tavi

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ukoliko volite jednostavne, a zdrave obroke onda je riža s piletinom i povrćem idealna opcija za ručak. Ovo jelo jednako je ukusno i naredni dan.
Potrebno je da imate veću tavu, jer je riječ o većim količinama.

Sastojci za ovaj recept su:

  • pileći fileti
  • jedan luk srednje veličine
  • tri mrkve srednje veličine
  • jedna kozerva graška
  • jedna šolja riže (šolja od 250 mililitara)
  • oko 700 mililitara vode
  • dvije kocke za supu
  • začini po želji

Priprema:

Na srednjoj temperaturi zagrijte ulje u tavi i dodajte sitno nasjeckani luk. Potom uzmite piletinu i narežite je na kockice te začinite po želji. Stavite je da se prži.

Za to vrijeme, mrkvu možete naribati, narezati na sitne kockice ili tanke kolutiće. Kada meso dobije boju, dodajte mrkvu i ocijeđeni grašak iz kozerve. Potom dodajte rižu koju ste prethodno oprali pod mlazom vode.

Sve promiješajte i dodajte kocke za supu te postepno dodajte vodu. Omjer vode prilagodite vrsti riže. Kada dodate svu vodu, tavu poklopite i kuhajte nekih 15 minuta odnosno dok riža ne upije svu vodu.