Stiže mladi luk: Isprobajte soparnik, tradicionalno dalmatinsko jelo koje će vas oduševiti
U osnovi, to je vrlo jednostavno jelo, a sastoji se od malo blitve, mladog luka i peršina, između dva sloja najjednostavnijeg tijesta.
Ako se želite okušati u pripremi soparnika, u nastavku pročitajte jednostavan recept za pripremu.
Sastojci za tijesto
- 500 g brašna
- 3 kašike maslinovog ulja
- ½ čajne kašike soli
- 250 ml vode
Sastojci za nadjev
- 1 kg blitve,
- 1 vezica mladog luka
- 2 kašike nasjeckanog peršina
- 50 ml maslinovog ulja
- sol po želji
Sastojci za premaz
2 kašike maslinovog ulja, 3 režnja bijelog luka
Priprema
Od sastojaka za tijesto u zdjeli umijesite glatko tijesto. Podijelite tijesto na dva dijela i ostavite da stoji pokriveno 15 minuta.
Dobro operite blitvu, osušite ju i odrežite tvrde dijelove stabljike. Osušenu blitvu izrežite na trakice i stavite u zasebnu zdjelu. Blitvi dodajte ulje, narezani mladi luk i peršin. Dodajte malo soli i dobro izmiješajte.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte pola tijesta u oblik kruga, pa ga stavite na dno pleha (veličine 24×40 cm). Po tijestu rasporedite nadjev i na vrh stavite drugi dio razvaljanog tijesta (u obliku kruga). Rubove tijesta spojite i podvrnite prema dolje.
Površinu tijesta izbodite viljuškom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 35-40 minuta.
Kada je soparnik gotov, premažite ga mješavinom maslinovog ulja i usitnjenog bijelog luka.
Pustite da se malo ohladi, pa poslužite.