"Bijele sjemenke u lubenici zapravo su prazne ovojnice sjemena gdje sjeme nije u potpunosti sazrijelo, ali možete ih jesti. Crne sjemenke u običnoj lubenici su zrele, plodne sjemenke koje bi mogle niknuti u biljku lubenice ako ih posadite. Sigurne su za jelo i proći će kroz vaše tijelo jer je riječ o netopivim vlaknima", rekao je Amidor.
Treba istaknuti da je za većinu ljudi savršeno sigurno i zdravo progutati bilo koju vrstu sjemenki lubenice. Sjemenke lubenice prirodni su izvori mnogih hranjivih tvari, uključujući magnezij, željezo, folat i niacin. Osim toga, izvor su i dobrih masti takozvanih mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina.
Od ovih sjemenki se može napraviti i maslac ili brašno, a mogu se ispeći te koristiti u raznim jelima kao što su salate ili za posipanje peciva.
No, Toby Amidor upozorava da konzumacija sjemenki lubenice može dovesti do zatvora ili gastrointestinalne nelagode za one s osjetljivim probavnim sistemom. Previše sjemenki može vašem tijelu dati veliki poticaj vlaknima, što može dovesti do problema s probavom ako vaše tijelo nije naviklo na njih. Međutim, ne postoje podaci koji upućuju na gornju sigurnu granicu konzumacije sjemenki lubenice.
Pored sjemenki lubenice bez straha od posljedica, možete konzumirati i sjemenke krastavaca, nara, zmajevog voća. S druge strane, poželjno je da izbjegavate koštice trešanja, jabuka i marelica.