Šta se može dogoditi s našim tijelom ako pretjeramo s unosom kalcija
Iako uglavnom postoji rizik od nedostatka kalcija u ishrani, postoje i rizici koje treba uzeti u obzir ako uzimate previše kalcija. Kako navodi dijetetičarka Maggie Michalczyk, moguće je uzeti previše kalcija.
"Gornja granica je 2.500 miligrama dnevno iz hrane i dodataka. Hiperkalcemija se može dogoditi zbog previše kalcija i može varirati od blage do teške sa simptomima poput bolova u kostima, slabosti mišića, glavobolja i umora", ističe Michalczyk.
Prije nego što se odlučite povećati unos kalcija, posavjetujte se sa ljekarom. To se posebno odnosi ako uzimate lijekove koji bi mogli stupiti u interakciju s kalcijem ili imate pozadinska zdravstvena stanja.
Tako pretjerani unos kalcija kod nekih ljudi može povećati rizik od bubrežnih kamenaca, a dodaci kalcijevog karbonata mogu dovesti do želučanih tegoba i plinova, naročito ako se uzimaju u velikim dozama.
Važno je objasniti da će vaš probavni sistem apsorbirati 15 do 20 posto kalcija koji unesete. Međutim, vaše tijelo može apsorbirati više kalcija ako imate dovoljnu količinu vitamina D. Zato se često preporučuje da ova dva nutrijenta konzumirate zajedno.
Preporučeni unos kalcija u ishrani za odrasle od 19 i više godina je 1.000 miligrama dnevno, a preporučeni dnevni unos vitamina D je 15 mikrograma (600 međunarodnih jedinica).
Budući da postoji dobra količina kalcija u hrani koju mnogi ljudi svakodnevno jedu (kao što su mliječni proizvodi, lisnato povrće, orašasti plodovi i grah), Michalczyk kaže da je lako unijeti dovoljno kalcija putem ishrane. Međutim, ljudi koji su vegani ili ne podnose laktozu trebali bi biti svjesni da će možda trebati uzimati dodatak kalcija.
Tokom trudnoće i dojenja preporučuje se uzimati istu dodijeljenu količinu unutar njihove dobne granice. Ako niste sigurni unosite li dovoljno kalcija, možete zatražiti analizu krvi kod svog ljekara.