Detoksikacija organizma
22

Uz pomoć ovog napitka brže ćete se riješiti masnih naslaga na stomaku

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ako želite napraviti takozvani detoks tijela i pripremiti se za ljetne dane, sada je pravo vrijeme za to. Uz jedan jednostavan napitak od nekoliko ključnih sastojaka možete izgubiti masne naslage na stomaku, potaknuti metabolizam i ojačati imunitet.

Riječ je o napitku koji se sastoji od namirnica kao što su limun, đumbir i biber, a poznato je se ovi sastojci često koriste u zdravoj ishrani koja potiče gubitak kilograma.

Zahvaljujući prisutnosti vitamina C i antioksidana, limun potiče probavu i ima diuretička svojstva, koja pomažu kod detoksikacije tijela, a đumbir je poznat jer se u narodnoj medicini koristio kao prirodni lijek za razne bolesti. Neka istraživanja pokazala su da suplementacija đumbirom značajno smanjuje kilograme i salo na stomaku.

Uz to, biber sadrži snažan spoj zvan piperin, koji ima potencijalne učinke na smanjenje težine. Međutim, trenutna su istraživanja još uvijek ograničena na studije u epruvetama i na životinjama.

Sastojci koji će vam biti potrebni za ovaj napitak su:

  • jedna litra vode
  • dva limuna
  • komadić naribanog đumbira (otprilike 2,5 centimetara)
  • pola kašičice bibera
  • jedna kašičica meda

Priprema:

U veći lonac stavite vodu. Potom operite limun, ocijedite sok u posebnu posudu, a koru narežite i stavite u lonac da se kuha. Dodajte naribani đumbir i biber, a zatim kuhajte dok kora limuna ne omekša. Kada limun omekša, ostavite da se malo ohladi i zatim procijedite. Sipajte u šolju i dodajte med i sok od limuna. Sve dobro promiješajte i onda popijte.