Pravi se od čokolade, banana i šlaga: Popularna torta krtica oduševit će sve ukućane
Sastojci za ovu tortu su:
- četiri jajeta
- 125 grama maslaca ili margarina
- 180 grama šećera
- dvije vrećice vanilin šećera
- 50 grama brašna
- jedna vrećica praška za pecivo
- jedna kašika kakaa u prahu
- 100 grama mljevenih badema
- 100 grama naribane čokolade za kuhanje
- 500 mililitara vrhnja za šlag
- tri kašike učvršćivača za šlag
- dvije banane
Priprema:
Najprije zagrijte rernu na 180 stepeni, a u kalup stavite papir za pečenje. Odvojite bjelanca od žumanaca i s malo šećera umutite ih u čvrst snijeg. U drugoj posudi umutite maslac sobne temperature s malo šećera i jednom vrećicom vanilin šećera dok smjesa ne postane pjenasta. Potom postepeno umutite i žumanca.
U smjesu od žumanaca i maslaca umiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i mljevene bademe da dobijete glatku smjesu. Nakon toga, kašikom dodajte snijeg od bjelanaca i dodajte malo naribane čokolade.
Kada ste dobili jednaku smjesu, prebacite je u kalup i pecite u rerni nekih 30 minuta. Kada je biskvit pečen, ostavite da se potpuno ohladi.
Unutar biskvita nožem lagano zarežite krug tako da na krajevima torte ostane dva centimetra širine. Potom kašikom lagano izdubite središte biskvita dubine otprilike jedan centimetar. Mrvice koje ste izdubili, ostavite u posebnoj posudi.
Vrhnje za šlag umutite sa učvršćivačem, vanilin šećerom i ostatkom šećera. Kada ste umutiili dodajte ostatak naribane čokolade. Banane ogulite narežite na kolutove i ako želite da ne pocrne, možete ih preliti s malo limunovog soka. Poredajte banane na izdubljeni biskvit i premažite šlagom. Na kraju preko šlaga stavite izmrvljeni biskvit i ostavite da se torta hladi u frižideru najmanje sat vremena.