Može izazvati glavobolju
29

Dijetetičarka otkrila koje popularno piće nikada ne bi dala svom djetetu

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Pravilna ishrana kod djeteta može biti pravi izazov roditeljima. Postoje brojni proizvodi koji nisu nutritivno bogati te sadrže velike količine šećera i drugih aditiva, koju mogu biti štetni za razvoj djece.
Danas je teško uspostaviti balans u ishrani, stoga roditelji posebno moraju biti oprezni s brojnim namirnicama koja su primamljiva njihovoj djeci. Dijetetičarka Emma Shafqat kaže je većina hrane prihvatljiva za djecu u umjerenim količinama, ali da jedan proizvod nikada ne bi dala svom djetetu.

Ona ističe kako sa svojom kćerkom ima opušten stav prema brzoj i nezdravoj hrani, ali da nastoji da joj samo 20 posto čini hrana koja nije nutritivno bogata. To uključuje čokoladu i druge slatkiše, pizzu, prerađeno meso i gazirana pića.

No, ono što je zabranjeno u njihovom domu su takozvana slushy pića koja sadrže led. Ističe kako ova pića mogu izazvati mučnine i hipoglikemiju.

"Općenito, slijedim pravilo 80/20 odnosno 80 posto vremena kćerka jede uravnoteženu, hranjive namirnice, a ostalih 20 posto dopuštam manje nutritivno bogatu hranu. Međutim, ne bih joj dopustila da pije slushy pića koja sadrže aditiv glicerol (E422). Visoka konzumacija ovog aditiva može dovesti do nuspojava kao što su glavobolje, mučnina, a u rijetkim slučajevima i ozbiljniji simptomi poput šoka i hipoglikemije", objasnila je.

Prema stručnjacima za standarde hrane, djeci mlađoj od četiri godine ne bi se smjelo davati slushy pića jer postoji zabrinutost zbog rizika od trovanja glicerolom, tekućinom koja sprječava zamrzavanje pića u čvrsto stanje i održava njegova svojstva.

"Iako su simptomi trovanja glicerolom obično blagi, važno je da su roditelji svjesni rizika naročito pri prekomjernim konzumacijama. Vjerovatno je da postoji nedovoljno prijavljivanje intoksikacije glicerolom, jer roditelji mogu pripisati mučninu i glavobolju drugim faktorima", navedeno je.

Slashy ledena pića mogu sadržavati glicerol kao zamjenu za šećer kako bi se stvorio efekt bljuzgavice. Smjernice FSA traže od poduzeća da dodaju samo glicerol u minimalnoj količini koja je tehnički neophodna za postizanje ovog učinka.

Glicerol se nalazi i u nekim drugim namirnicama, dodaje se u mnogo manjim količinama nego u ledenim pićima. Smatra se da je malo vjerovatno da će djeca starije od četiri godine imati loše posljedice ako popiju jedno ovakvo piće. To je zato što su učinci glicerola povezani s tjelesnom težinom.