Dnevna konzumacija graha može smanjiti salo na stomaku i sniziti krvni pritisak

Kako ističu, konzumacija graha je značajno povezana s nižim indeksom tjelesne mase, manjom tjelesnom težinom i vitkijim strukom. Također, pokazalo se da oni koji redovno jedu grah također imaju sveukupno zdraviju ishranu, prepunu više hranjivih tvari.
Podaci pokazuju da je grah, naročito pinto i crveni grah izvrsni u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, a otprilike 180 grama dnevno također je povezano s održavanjem holesterola pod kontrolom. Ako to spojite sa zdravijom ishranom, znatno je manja vjerovatnost da ćete se suočiti s ovim zdravstvenim problemima.
Studija je otkrila da je konzumacija graha malo povećala unos natrija, što je povezano s visokim krvnim pritiskom. No, istovremeno je zabilježen povećan unos kalija, koji je na kraju u ravnotežu doveo natrij i krvni pritisak.
Istraživanje je također sugerisalo da bi oni koji žele usvojiti ovaj izbor hrane mogli smanjiti unos natrija jednostavno tako da ocijede i isperu grah iz konzerve prije nego ga pojedu.
Utvrđeno je da skupina koja je konzumirala grah ima više nivoe esencijalnih hranjivih tvari poput vitamina E, magnezija, željeza, folata i kolina, kao i kalcija, kalija i dijetalnih vlakana. Također su konzumirali više biljnih proteina, plodova mora, graha, zelja i povrća od drugih, koji su izbjegavali mahunarke.